Bloemen
Je leest nu

Wat heb ik nodig om te beginnen met kweken?

0
Blog

Wat heb ik nodig om te beginnen met kweken?

 

Begin je met je eigen moestuin of wil je graag bloemen kweken dan heb je al gauw een tuinkas of een kweekkast nodig. Een tuinkas staat in de tuin en is vaak wat groter, terwijl een kweekkas kleiner is en vaak in het huis of de garage staat. Het Nederlandse weer is erg wisselvallig, waardoor je vaak niet om de aanschaf van een tuinkas of een kweekkast heen kunt. Wil je bijvoorbeeld tomaten kweken dan heb je al een kweekkast nodig. Het voordeel van een kweekkast is dat je vaak het hele jaar door kunt oogsten, iets wat met een tuinkas niet het geval is Hieronder lees je wat je allemaal nodig hebt wanneer je begint met kweken.

Hoe te beginnen?

Voordat je begint met kweken is het belangrijk dat je een keuze maakt wat je wilt gaan kweken. Zo heeft de ene plant meer water, licht en wind nodig dan anderen. Het is mogelijk om verschillende soorten planten te kweken wanneer er geen extreme verschillen zijn in de vereiste omstandigheden. Wanneer je voor het eerst begint met kweken, raden we jou aan om aan de slag te gaan met een kleine kweekkast of kweektuin. Zo kom je erachter of je het leuk vindt om te doen, hoeveel tijd erin gaat zitten en wat de uitkomsten zijn. In het begin ga je absoluut fouten maken, maar daar is natuurlijk niets mis mee. Op het internet is veel informatie te vinden over hoe je een kweekkast kunt starten en hoe je bepaalde planten moet onderhouden. Je kunt er voor kiezen om met zaadjes te beginnen of direct kleine plantjes in de grond te zetten. Kleinere plantjes zijn makkelijker, aangezien deze makkelijker overleven en minder aandacht nodig hebben dan wanneer je met zaadjes werkt. 

De benodigdheden

Begin je met kweken dan heb je een aantal dingen nodig om te starten. Denk bijvoorbeeld aan verlichting. Heb je een grote kweekkast, dan kan de verlichting een dure investering zijn. Bij de verlichting moet je niet alleen denken aan het geld dat je eenmalig voor de lampen betaald, maar ook voor de stroomkosten. Om de kosten laag te houden is het beter om te kiezen voor ledverlichting. Deze gebruiken minder energie en daarbij geven ze minder warmte af. Koop je bijvoorbeeld voor spaarlampen dan neemt de kamertemperatuur toe, waardoor je in de zomer meer energie nodig hebt om de ruimte op aangename temperatuur te houden. Bepaalde planten hebben juist warmte nodig, waardoor je soms genoodzaakt bent om spaarlampen of halogeenlampen te kopen. Naast kweekverlichting heb je ook andere dingen nodig zoals grondbakken en vruchtbare grond. Wanneer de grond niet vruchtbaar genoeg is heb je kunstmest of compost nodig.
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom in onze shop!

%d bloggers liken dit: