Bloemen
Je leest nu

Zo maak je een kleurrijke bloementuin

0
Blog

Zo maak je een kleurrijke bloementuin

Vrolijke kleuren zoals rood, roze, geel en paars doen iets met ons. Je dag begint goed wanneer je al deze kleuren in je tuin hebt. Ben je dol op vrolijke kleuren, dan klinkt een mooie bloementuin waarschijnlijk als muziek in de oren. Bloemen hebben over het algemeen weinig onderhoud nodig, geven je een goed gevoel en trekken andere soorten insecten en dieren naar je tuin toe. In dit artikel geven we tips hoe je met een eigen bloementuin kunt starten, wat je vooral wel en niet moet doen en hoe je deze tuin het beste kunt onderhouden.

Begin klein

Zodra mensen een mooie tuin vol bloemen zien, willen ze hetzelfde. Door hun enthousiasme denken ze groot waar op zich niets mis mee is. Toch is het beter om klein te beginnen. Zo kun je eerst kijken hoe het werkt en of je het onderhouden van een bloementuin echt leuk vindt of niet. Een klein bloemenbed begint met ongeveer 20 tot 30 planten, gelijk aan 8 vierkante meter. Heb je een kleine tuin dan is het prima om met 4 vierkante meter te beginnen. Het is belangrijk dat je van te voren een duidelijk plan maakt door een gedetailleerd tuinontwerp te maken. Hulp nodig met het laten maken van een tuinontwerp

Het bewerken van de bodem

Allereerst is het belangrijk dat je een plek uitkiest met vruchtbare aarde. Als je er niet zeker van bent hoe vruchtbaar de bodem is, dan kun je een bodemtest doen. Aan de hand van de uitkomsten van een bodemtest kom je te weten welke voedingsstoffen er in de grond zitten, de pH-gehalte van de bodem en welk bemesting de bodem nodig heeft. Als je eenmaal een goede plek hebt uitgekozen ga je aan de slag met spitten. Verwijder eerst het onkruid voordat je hiermee begint. Vervolgens maak je een bed met een diepte van 20 tot 30 centimeters. Verwijder stenen en andere rommel.

Lees tip:  Prachtige kamerplanten toevoegen aan je interieur

Maak het bed vlak en voeg de compost of mest toe (ongeveer 2,5 tot 10 centimeter). Wanneer de aarde te zuur is kun je kalk toevoegen. Houd in je achterhoofd dat de meeste planten van een neutrale tot iets zurige grond houden.  

Koop planten en zaden

Koop je planten of zaadjes? Het voordeel van planten is dat ze al wat sterker zijn en hierdoor makkelijker overleven. BIj zaaien weet je nooit wat het resultaat gaat zijn. Het is slim om verschillende soorten planten te kopen. Elke plant heeft zijn eigen bloeitijd, waardoor je dus altijd kunt genieten van een kleurrijke tuin.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *