Bloemen persen is de meest eenvoudige manier om de natuurlijke schoonheid van bloemen te bewaren. Leggen we verse bloemen onder een zwaar gewicht tussen absorberend papier, dan wordt het vocht eraan onttrokken en blijven er prachtige tweedimensionale bloemen over.
Geperste bloemen kunnen gebruikt worden voor het maken van schilderijen, het versieren van wenskaarten en geschenkverpakkingen, het maken van sieraden, het verfraaien van dekseltjes en zelfs decoreren van houten meubelen. Er zijn diverse manieren om bloemen te persen die alle, mits goed toegepast, effectief zijn.
De meest gebruikte methode is het persen van bloemen en bladeren tussen vellen absorberend papier (vloeipapier, papier van een keukenrol of tissues bijvoorbeeld) in een groot boek, dat wordt verzwaard met een stapel andere boeken. In plaats van een stapel boeken kan je ook bakstenen nemen. De bloemen en bladeren kunnen ook tussen twee vellen absorberend papier in een opgevouwen krant onder het vloerkleed te drogen worden gelegd.
Voor de derde methode heb je een bloemenpers nodig. Deze bestaat uit twee lagen multiplex die op elkaar worden geperst met vier duimschroeven – 1 op elke hoek. De bloemen en het papier leg je tussen de houten platen waarna je de schroeven zo strak mogelijk aandraait.
Er bestaan geen vaste regels over de tijdsduur van het persen, want die is afhankelijk van de dikte en het vochtgehalte van de bloem. Gesteld kan worden dat er minimaal drie weken nodig zijn. Verder is het een kwestie van vallen en opstaan. Als het vocht door het papier is geabsorbeerd – het papier is dan geheel droog – kan je de bloemen verwijderen. Pers je ze te lang, dan beginnen ze te verkleuren.
Experimenteer met diverse bloemen en bladeren om de wisselende tijdsduur te bepalen.
Bloemen verzamelen
Er is een ruime keuze aan bloemen en bladeren, of je nu in de stad of op het platteland woont. Ook in je tuin, in heggestruiken, bossen en weilanden – groeien in overvloed mooie grassoorten en bladeren, die heel geschikt zijn om te persen.
Verdiep je vooraf eerst in de plantensoorten in je omgeving. Sommige soorten vallen on de Natuurbeschermingswet omdat ze hier bijna zijn uitgeroeid. Deze mogen beslist niet worden geplukt. Pluk van de niet-beschermde soorten ook slecht een paar bloemen van 1 plant, zodat de soort niet de kans loopt uit te sterven.
Pas op voor giftige planten. Kom je er per ongeluk mee in aanraking, dan is het raadzaam een arts te raadplegen.
Je kunt je verzameling enten op bepaalde soorten planten, die bijvoorbeeld thuishoren in het gebied waar je woont, of je specialiseren in weide-, bos-, heide-, of moerasplanten.
Wanneer ga je plukken?
Pluk altijd bloemen bij droog weer als de dauw verdampt is. Natte bloemen verkleuren en schimmelen tijdens het persen. Mocht je op een vochtige dag mooie exemplaren tegenkomen, pluk ze dan met steel en blad en zet ze in water totdat de dauw is verdampt.
Pers de bloemen zo snel mogelijk na het plukken – met name wilde bloemen verwelken vrij snel. Berg ze op in afgesloten plastic zakjes – stop er niet teveel bij elkaar – of neem een reispers mee om ze onderweg in te bewaren.
Welke bloemen?
Er zijn maar weinig bloemen die niet geschikt zijn om te persen, maar gewone, vrij platte bloemen zoals viooltjes en vergeet-mij-nietjes geven het mooiste resultaat. Bij grote vlezige bloemen zoals rozen en anjers moeten de bloemblaadjes apart worden gedroogd. Andere bloemen zoals vingerhoedskruid en ridderspoor worden het mooist als ze van de stelen worden gehaald.
Sommige bloemen behouden prachtige kleuren na het persen, andere niet. Oranje en gele tinten blijven meestal erg mooi, maar rood en roze verbleken vaak. De enige manier om erachter te komen welke bloemen en welke bloemen niet geschikt zijn, is geduldig experimenteren. Gebruik als oefenmateriaal bloemen die overvloedig in je tuin voorkomen en spaar de bloemen uit de vrije natuur.
Met geperste bloemen aan het werk
Hoe klein je project ook is, zorg voor een grote voorraad geperste bloemen en bladeren en eventueel grassen. Heb je een groot aantal geperste exemplaren, bewaar die geperste voorraad dan apart in vetvrij papier en noteer de namen, evenals de vindplaatsen op etiketten die je op het papier bevestigd.
Heb je eenmaal een besluit genomen hoe je ontwerp eruit moet zien, maak er dan een ruwe schets van. Je kunt ook rechtstreeks met de bloemen aan de slag, maar meestal zijn ze te teer om vaak van plaats te wisselen.
Maak bij kleine bloemen zoals vergeet-mij-nietjes gebruik van een pincet met ronde punten en een pnseeltje om ze te verplaatsen. Gebruik liever rubbercementlijm of lijm op waterbasis en geen sterke contactlijm voor het vastplakken, omdat deze laatste soort lijm soms verkleuring veroorzaakt. Breng de lijm zorgvuldig op met een penseeltje.
[…] DIY Bloemen persen Een boek om bloemen te persen Bloemen persen, […]