Bloemen
Je leest nu

#1 – Bloemschikken – Verse rozen

1
Bloemschikken, DIY, Verse bloemen

#1 – Bloemschikken – Verse rozen

Er is bijna geen andere snijbloem die zo aantrekkelijk is als de roos. Kleur, geur en vorm van de bloem betoveren alle zintuigen. En mooie boeketten zijn eenvoudig te maken.

Rozen passen bij iedere gelegenheid. Een mooi geschikt boeket kan zowel de alledaagse eettafel als de feestelijke dis sieren. Rozen komen in een romantische pul of rustieke aardewerken kruik even goed tot hun recht als in een zilveren vaas. Probeer eens verschillende vazen uit en ontdek hoe veelzijdig rozen kunnen zijn. Om het boeket goed stevig te laten staan, moet de vaas enigszins buikig zijn en een tamelijk smalle hals hebben.

Bloemschikken

Voordat je met het schikken van het boeket begint, verwijder je de bladeren van het onderste deel van de stelen. Zo kun je straks het boeket probleemloos samenbinden. Bovendien blijft het water langer vers. Maak aan de onderkant van de stelen een schuin snijvlak van vijf centimeter. Houd bij het snijden steeds je duim onder de steel, zodat die niet kan afbreken. Zet de afgesneden bloemen meteen in het water, want de schuine snijvlakken drogen heel snel uit en dan zul je de bloemen opnieuw moeten afsnijden. Pas als alle bloemen afgesneden zijn, kun je met het schikken beginnen.

De rozen worden een voor een bij elkaar gestoken, de eerste vier vormen de basis van het boeket. Het is daarom belangrijk dat een roos precies in het midden komt en dat de andere drie er gelijkmatig omheen worden geschikt. Controleer het boeket regelmatig aan alle kanten. Hou de bloemen niet te stevig vast, zodat de stelen losjes in een spiraalvorm kunnen staan. Vul de vaas met water dat op kamertemperatuur is, zet de rozen er voorzichtig in en corrigeer eventueel de laatste onvolkomenheden.

Lees tip:  #2 - Bloemschikken - Verse rozen - Een klassiek boeket

Materiaal


Stap 1.

Verwijder alle bladeren onder het bindpunt (ongeveer op eenderde van de lengte vanaf de onderkant van de steel). Snijd de steel schuin af. Zet de roos meteen in het water.


Stap 2

Hou de roos op het bindpunt losjes met je duim aan de voorkant en met je wijs- en middelvinger aan de achterkant vast om de stengel te ondersteunen.


Stap 3

De volgende roos leg je kruisgewijs over de eerste heen. Hou de stelen – zoals hiernaast – losjes met drie vingers op het bindpunt bij elkaar.


Stap 4

De derde roos komt schuin achter de eerste, zodat ze samen een driehoek vormen. Draai het boeket steeds als je een roos hebt toegevoegd om een gelijkmatige vorm te krijgen.


Stap 5

Plaats nu de vierde roos in de ontstane open ruimte, midden tussen twee rozen. De stelen moeten op het bindpunt als in een spiraal gedraaid dicht tegen elkaar aan liggen, zodat het boeket in model blijft.


Stap 6

Leg de vijfde roos tussen twee andere rozen, zodat je een gelijkmatige verdeling krijgt. Hou het hele boeket losjes vast, zodat de vorm niet verandert onder een te grote druk van je vingers.


Stap 7

Op dezelfde manier steek je er de overige rozen bij. Leg de laatste roos links onder je duim. wikkel vervolgen een stukje raffia twee maal tamelijk strak om het bindpunt boven je hand.Tip

Gebruik het liefst zo vers mogelijke rozen die nog niet in volle bloei staan. het boeket is dan gemakkelijker te maken, omdat dichte knoppen minder gevoelig zijn dan geopende bloemen. Bovendien zal het boeket langer mooi blijven, zodat je meer plezier hebt van je werk.

Succes

Laat hieronder even weten hoe het gegaan is. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: