Bloemen
Je leest nu

#3 – Bloemschikken – Zomerbloemen in mooie glazen vazen

0
Bloemschikken, DIY, Verse bloemen

#3 – Bloemschikken – Zomerbloemen in mooie glazen vazen

Vers gesneden bloemen uit de tuin, royaal geschikt in een glazen vaas, brengen met hun kleurenpracht de zomer in huis.

Lupinen, pioenrozen, korenbloemen en seringen lijken geschapen te zijn voor doorzichtige vazen. Ook de stelen komen hier als een uiterst decoratief element tot hun recht en verlevendigen het gehele arrangement. Deze en andere geschikte bloemen vind je niet alleen in bloemenwinkels, maar ook in de tuin, in het open veld of langs de rand van de weg. Let er wel op dat je geen beschermde soorten plukt. In de vaas worden de bloemen vervolgens zo geschikt, dat een heel natuurlijk effect ontstaat.

Er zijn geen strikte regels om weelderige bloemen te schikken. Op de foto worden lupinen, scheerling (pas op: giftig) en grassen gecombineerd em in groepjes geschikt. Bij het blauwe boeket zijn de bloemen heel losjes in groepjes in de vaas gezet.

Bloemen voor bonte, zomerse arrangementen vind je vooral in de vrije natuur (let er op dat je geen beschermde soorten plukt), maar ook de markt en in de bloemenwinkel. Een glazen vaas heeft men vaak al in huis. Zo niet, dan zijn ze in alle formaten, vormen en prijsklassen verkrijgbaar. (Kijk onderaan het blog. Ik heb er een aantal uitgezocht)

Verwijder eerst alle bladeren van de stelen, die later in het water komen te staan. Zo wordt het water minder snel groen en troebel. De bloemen worden nu naar soort gegroepeerd of gelijkmatig over het gehele boeket verdeeld. Aantrekkelijke effecten ontstaan als je verschillende soorten bloemen van dezelfde kleur met elkaar combineert. Steek er nog wat gras en korenaren bij, dat geeft het boeket een fris aanzien.

Lees tip:  Boeketten in rococo- en biedermeierstijl

Bij het schikken van de bloemen is het belangrijk dat de stelen kruisgewijs in de vaas staan. Daardoor worden de bloemen op natuurlijke wijze ondersteund en kunnen ze zich beter aanpassen aan de vorm van de vaas.

Je kunt het boeket natuurlijk ook eerst in de hand schikken en het dan in de vaas zetten. In dat geval staan de stelen niet kruisgewijs, maar gelijkmatig naast elkaar. Herschik, indien nodig, nog een paar bloemen. Vergeet niet het water dagelijks te verversen, zodat je langer plezier hebt van je boeket.

Materiaal

  • Bloemen
  • Grassen
  • Glazen vaas
  • Scherp mesje
  • Snoeischaar

Een eenvoudig arrangement met groots effect

Stap 1

Verdeel de seringen gelijkmatig over de vaas. Schik de stelen steeds op zo’n manier in de vaas dat ze elkaar kruisen.


Stap 2

Tussen de seringen zet je hier en daar wat groen. Vervolgens zet je er afwisselend al war geopende en nog gesloten pioenrozen tussen.


Stap 3

Als je tenslotte nog een paar korenaren toevoegt, krijgt het boeket een luchtiger aanzien. Let er op dat het boeket rondom een harmonisch geheel vormt.


Groepsgewijs schikken

Stap 1

Zet 2 horensia’s in de vaas. Bij een ronde vaas hou je de bloemen net zolang vast, totdat je er genoeg grassen bij hebt gestoken en de bloemen stevig staan.


Stap 2

Allereerst zet je een paar lila anemonen bij de beide hortensia’s in de vaas, daarna schik je er een bosje korenbloemen bij.Tip

Denk eraan dat van alle bloemstelen en -stengels altijd een stukje moet worden afgesneden voordat je ze gaat schikken. Wanneer het langer duurt dan 10 minuten voordat de bloemen in het water worden gezet, drogen de snijvlakken uit en moeten de stelen nog een keer worden ingekort. Zet daarom alle bloemen die u niet meteen verwerkt in het water.


Zo vorm je een boeket voor een glazen vaas

Stap 1

Schik drie lupinetakken zo dat ze een driehoek vormen. Voeg hier vervolgens takjes scheerling (dolle kervel) aan toe.


Stap 2

Hou het boeket in een hand losjes vast. Voeg er net zo lang bloemen aan toe tot het boeket er mooi en gelijkmatig uitziet.


Stap 3

Snij alle stelen op ongeveer dezelfde lengte af en zet het boeket daarna voorzichtig in de vaas met water.


Succes. Laat hieronder even weten hoe het gegaan is. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *