Bloemen
Je leest nu

Hoge bloemstukjes van graan

0
Bloemschikken, DIY, Droogbloemen

Hoge bloemstukjes van graan

Puur natuur! Met droogbloemen heb je dat het hele jaar door in huis. Bijzonder mooi en decoratief zijn bloemstukjes waarin granen en droogbloemen worden gecombineerd.

Tarwe, rogge, haver en gerst zijn uitermate geschikt voor een bloemstuk van droogbloemen, of je nu een tafelstukje wilt maken of een mooie blikvanger zoekt voor je vensterbank. Graanhalmen bieden talloze combinatiemogelijkheden: in hun volle lengte vormen ze hoge, slanke bloemstukken, die zacht goud glanzen in het zonlicht. Wil je een wat bonter en weelderiger bloemstuk, vul het mandje dan verder op met droogbloemen in allerlei kleuren.

Voor droogbloemstukjes kun je alle gangbare graansoorten gebruiken. Let er bij het kopen op dat de halmen – zo mogelijk – lang, stevig en recht zijn, zodat ze voor allerlei soorten bloemstukjes kunnen worden gebruikt. Bepaal de hoogte van het bloemstukje voor dat je begint met schikken.

Komt het droogstukje op de grond of op een laag kastje te staan, dan kunnen aren lang blijven staan. Als tafelversiering zul je ze echter wat korter moeten maken, anders komt het bloemstuk te fors over. Graan kun je het beste per bundeltje in 1 keer op de juiste maat afknippen, zodat de halmen allemaal dezelfde lengte hebben.

Bewaar de afgesneden restjes van de stelen; later zullen ze van pas komen om eventuele tussenruimten in het bloemstuk op te vullen. Hoe dichter opeen je het bloemstuk aan de basis steekt, hoe stabieler het strak zal staan.

Het rustieke karakter van dit arrangement benadrukt je het beste door het in een ruw gevlochten mandje op te maken. In bloemen- en huishoudzaken heb je volop keuze uit ronde, vierkante, rechthoekige, onbewerkte of geschilderde mandjes.

Lees tip:  Bloemstukken in Japanse stijl

Voor dit bloemstuk heb je tarwe, haver, rozen en gedroogde grassen nodig.

Hoog bloemstuk van graan

Materiaal

  • Graan
  • Droogbloemen
  • Mandje
  • Steekschuim
  • Schaar
  • Scherp mesje

Stap 1

Leg het steekschuim op het mandje. Snij het een halve centimeter groter af dan de doorsnede van het mandje. Druk het hele blok vervolgens goed in het mandje vast.


Stap 2

Vul de holle ruimten met een kleine stukjes steekschuim op en druk alles in het mandje vast. Maak van de verschillende oppervlakken 1 geheel door ze voorzichtig bij te snijden.


Stap 3

Trek 2 cm van de rand van het mandje een cirkel in het steekschuim. Knip de tarwe-aren op de gewenste lengte af. Begin daarna met het schikken van de halmen binnen de aangegeven cirkel.


Stap 4

Werk rustig verder totdat de cirkel met dicht opeen gestoken halmen is opgevuld. Let erop dat je de aren kaarsrecht en zo diep mogelijk in het steekschuim steekt, zodat het bloemstuk stevig staat.


Stap 5

Als de gehele cirkel vol aren staat, vul je de tussenruimten op met de afgesneden restjes van de stelen van de halmen. Controleer aan alle kanten of je het geheel gelijkmatig hebt geschikt.


Stap 6

Bundel de haver tot kleine bosjes en vul de buitenrand daarmee op. De binnenste rij komt verticaal naast de lange halmen te staan. Steek naar de rand van het mandje toe de haver steeds vlakker.


Stap 7

Steek de rozen in de krans van haver. Verdeel ze gelijkmatig. Een evenwichtig beeld ontstaat wanneer je de rozen rondom in een golvende lijn tussen de haver steekt.Tip

Graan kun je ook heel gemakkelijk zelf drogen. Snij de halmen af voordat ze volledig rijp zijn, zodat er later niet te veel korrels uit vallen. Het juiste moment om ze af te snijden is als de graankorrels nog hard en moeilijk fijn te knijpen zijn.

Om het graan goed te laten drogen, hang je de halmen ondersteboven op een warme plaats. Hoe sneller de aren drogen, hoe beter de kleur behouden blijft.

Idee

Voor hoge bloemstukjes zijn behalve granen ook vele andere lange en rechtgroeiende planten geschikt. Ze moeten nauwelijks takjes en bladeren hebben en een stevige stengel bezitten, zodat het bloemstuk voldoende houvast heeft. Een bijzonder leuk resultaat ontstaat door de combinatie van papaver en ridderspoor – de laatste is er in vele tinten, van wit en blauw tot roze.


Trapsgewijs samengesteld bloemstuk

Een bijzonder compacte droogbloem decoratie krijgt je door rondom rijen aren trapsgewijs in het steekschuim te schikken. Neem rustig de tijd voor dit droogstukje – het gaat erom dat de vorm aan alle kanten gelijkmatig en evenwichtig wordt, en dat de aren dicht op elkaar staan. Het is de moeite waard zeer zorgvuldig te werken, omdat dit arrangement vooral door zijn vorm de aandacht trekt.

Steek in het midden een paar lange graanhalmen waarvan de aren zijn verwijderd en bind ze met raffia samen, zodat ze stevig staan. Werk vervolgens trapsgewijs naar beneden in de richting van de rand van de pot. De graanhalmen van iedere nieuwe ’trede’ zijn dus steeds een stukje korter dan die van de voorgaande. Let erop dat de stelen niet zichtbaar zijn. Steek de stelen dicht bij elkaar en maak steeds een ronde af voor je aan de volgende begint.

Trapsgewijs samengesteld bloemstuk

Het verschil in hoogte tussen de treden moet overal gelijk zijn. Draai het bloemstuk regelmatig en controleer de totale opbouw.

Lees tip:  Apart en natuurlijk: Kransen van haver

Stap 1

Vul de pot egaal met steekschuim op. Knip een bundeltje rechte stelen zonder aren op gelijke lengte af en bind dit twee of drie keer met raffia samen.


Stap 2

Zet de stelen in het midden van het steekschuim. Steek er twee treden rogge-aren omheen. Iedere trede is twee tot drie centimeter lager dan de voorgaande.


Stap 3

Schik de rogge-aren voortdurend in gelijkmatige cirkels, met steeds iets kortere stelen. vil de buitenrand royaal op volgens de basisbeschrijving

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *