Een krans van bladeren met prachtige herfstkleuren wordt nog mooier als je hem versiert met doorzichtig lint.
In de herfst, wanneer de bossen hun schitterend gekleurde herfstkleed tonen, is elke wandeling een bijzondere belevenis. Allerlei kleuren zijn er te bewonderen, van okergeel tot wijnrood. Door een krans van herfstbladeren te maken kun je iets van deze schoonheid vastleggen, zodat je er thuis ook van kunt genieten. Het materiaal dat je nodig hebt ligt letterlijk voor het oprapen en kost je geen euro!
Natuurlijk is de kleurenpracht niet van lange duur, maar ook vergankelijke schoonheid aan de eigen huisdeur of als cadeau, heeft grote charme!
Als basismateriaal gebruik je een ring van stro, die je bij een bloemist of in een hobbywinkel kunt kopen. Werk met bladeren van dezelfde grootte of kleur. Verzamel ze een paar dagen voor gebruik en zorg ervoor dat je er tweemaal zoveel meeneemt als dat je uiteindelijk nodig zult hebben.
Hou er rekening mee dat bladeren krimpen als ze drogen. Droog de bladeren tussen krantenpapier zodat ze niet oprollen. Vlak voordat je de krans begint te maken, besproei je ze met een beetje water. Ze worden daardoor weer wat zachter en je kunt er dan gemakkelijker mee werken.
Om een geslaagde krans te maken, dien je de bladeren dicht op elkaar te binden, bij kleine plukjes tegelijk. Werk altijd van buiten naar binnen. Laat de achterkant van de krans vrij. Hij ziet er dan professioneel uit en hangt ook mooier aan de muur. Door bloemenlak op de bladeren te spuiten hou je ze langer goed.
Er is een grote keuze aan linten. Het geschiktst is een zacht materiaal dat je gemakkelijk een bepaalde vorm kunt geven. De kleur mag niet overheersend zijn; doorzichtig organza met een zachte tint is ideaal.
Materiaal
- Strokrans
- Bloemdraad
- Gedroogde bladeren
- Doorzichtig lint
- Snoeimes of bloemenschaar
- Bloemenlak (desgewenst)
Stap 1
Wikkel het bloemdraad twee- of driemaal rond de strokrans. Een zijde van de strokrans dient enigszins plat te zijn, zodat de krans later gemakkelijk op deze kant kan liggen of recht kan hangen.
Stap 2
Leg nu steeds van buiten naar binnen een plukje bladeren tegen het overige en omwikkel dit tweemaak met bloemdraad. Zorg ervoor dat de achterkant van de krans vrij blijft.
Stap 3
Knip een stuk lint met een lengte van zo’n driemaal de omtrek van de strokrans. Leg, als de eerste bladeren vast zitten, een uiteinde van het lint op de ring en omwikkel dit met draad. De andere punt hangt los.
Stap 4
Vervolgens schik je het lint losjes zodanig dat er een mooie gelijkmatige lus ontstaat. Druk het onderste deel van de lus tegen de strokrans en bind het vast met bloemdraad.
Stap 5
Bevestig de overige plukjes blad op dezelfde manier en breng de lussen midden op de krans aan. Werk gelijkmatig, dan ontstaan er geen kale plekken en wordt de krans harmonisch geheel.
Stap 6
Leg ten slotte het uiteinde van het stuk lint op de strokrans en maak het vast door er plukjes bladeren overheen te binden. Op deze manier zorg je voor een fraaie en onzichtbare afwerking.
Stap 7
Draai de krans af en toe om en controleer of er aan de achterkant geen bladeren of steeltjes uitsteken. Dit is belangrijk, want anders kan de krans later niet vlak tegen de muur hangen of plat op tafel liggen.
Stap 8
Als de krans bijna klaar is duw je het plukje blad dat je het eerst hebt aangebracht opzij en bindt je het laatste plukje hier vast. Duw daarna de eerstgenoemde bladeren weer terug en de krans is bekleed.
Stap 9
Draai de krans om en omwikkel hem nog eenmaal losjes met bloemdraad. Vorm dan een lus of een klein oog, waaraan je de krans kunt ophangen. Knip het draad door en duw de uiteinden in de strokrans.
Tip
De op deze pagina gebruikte bloemenlak is bij veel bloemisten verkrijgbaar. Het is een spray waarmee je een glanzend en zuurstofdoorlatend laagje aanbrengt op snij- en droogbloemen. Wanneer je er een bloemstukje of boeket mee besproeit ziet dit er niet alleen verser en kleuriger uit, maar blijft het ook aanzienlijk langer goed.
Idee
Versier je kandelaars met een mooi kransje van verschillende bladeren en breng daarmee een gezellig herfstsfeer in huis. Zulke kleine kransjes maak je op dezelfde manier als een grote. Neem als basismateriaal bijvoorbeeld een stevig snoer dat je een aantal malen in een cirkel legt en omwikkelt. Bevestig bladeren en omhulsels van beukennootjes aan deze ring.
Een eigenzinnige decoratie
Gebruik voor de hier afgebeelde decoratie een ring van steekschuim (oasis) in plaats van een krans van stro. Steekschuim is veel lichter en daardoor geschikter. Steek rondom bladeren in de ring, ook aan de onderkant.
Vul een bloempot met plasticine (verkrijgbaar bij de bloemist), dat na korte tijd aan de lucht droogt en een vaste massa vormt.
Maak een stammetje van een of meer rechte takjes die je samenbindt met elastiek dat je ter verfraaiing met touw omwikkelt. De touwtjes waarmee je de krans aan het stammetje vastmaakt moeten even lang zijn, omdat de krans recht hangt. Tot slot duw je een bal mos op de punt van het stammetje, zodat de knoop in de uiteinden van het touw wordt afgedekt.
Stap 1
Omwikkel een bolvormig stuk steekschuim met mos. Bind het mos aan de bol vast met een decoratief touwtje, maar bind dit er niet te strak omheen.
Stap 2
Steek de bladeren diep in het steekschuim. Knoop vervolgens vier even lange stukken touw aan de krans en bind deze aan de bovenkant samen.
Stap 3
Vul de bloempot met plasticine, steek het stammetje erin en doe de krans eroverheen. Bevestig de touwtjes met bloemdraad aan de top en druk de mosbal er bovenop.
Succes 🙂