Bloemen
Je leest nu

Apart en natuurlijk: Kransen van haver

0
Bloemschikken, DIY, Droogbloemen

Apart en natuurlijk: Kransen van haver

Haal eens een landelijke sfeer in huis. Een krans van haver, die fraai is versierd met droogbloemen, gekleurd lint, bessen en noten, doet denken aan gezellige boerenkamers.

Kransen van natuurlijk materiaal werden ook vroeger al gewaardeerd om hun rustieke schoonheid. Deze prachtige kransen staan prachtig op de voordeur, voor het raam of tegen de muur. Met verschillende decoraties maak je elke krans uniek. Ben je in een nostalgische bui? Voeg er dan rode rozen aan toe en vorm een strik van kant. Voor een klassieke versie is een satijnen strik heel mooi. Je kunt dit basis idee aan al je wensen aanpassen.

Voor een mooie volle krans heb je ongeveer twee tot drie bosjes haver nodig. Alle benodigde materialen zijn te koop bij goed gesorteerde bloemenzaken, je hebt haver, decoratiemateriaal zoals vruchten, bloemen of schors, en caoutchouc nodig. Ook ijzer- en binddraad kan je daar aanschaffen. IJzerdraad, in verschillende diktes, is ook verkrijgbaar bij hobby- of ijzerwarenzaken.

Buig voor de kransvorm van je keuze een basis van ijzerdraad. Een cirkel is het eenvoudigst te vormen wanneer je de ijzerdraad om een bus of schaal van de juiste afmetingen buigt, maar natuurlijk kan je ook uit de losse hand ook andere vormen buigen. Omwikkel de basis vervolgens met caoutchouc, zodat de haver en de andere sierplanten straks meer houvast krijgen en je ze makkelijker kunt bevestigen.

Je kunt ook een kant-en-klare krans uit een hobby- of bloemenzaak gebruiken. Snij de haver voorzichtig op gelijke lengte af en vorm er kleine bosjes van, die je op de krans bevestigt.

Krans van haver

Materiaal

  • Haver
  • Decoratiemateriaal (zoals bloemen en schors)
  • IJzerdraad voor de basis
  • Binddraad
  • Caoutchouc
  • Snoeischaar
  • Hobbyschaar
Lees tip:  Miniboompjes van gedroogd fruit

Stap 1

Buig stevig ijzerdraad tot een ring van het gewenste formaat voor de krans. Leg de uiteinden van de ijzerdraad een paar centimeter over elkaar en wikkel er strak binddraad omheen, zodat de ring gesloten is.


Stap 2

Omwikkel de gehele ring nu gelijkmatig met caoutchouc, en hou het daarbij steeds glad gespannen. Let erop dat je de ring van ijzerdraad tijdens het omwikkelen niet verbuigt.


Stap 3

De basis voor de krans is nu klaar. Bevestig de uiteinden van het caoutchouc door er een paar keer stevig binddraad omheen te wikkelen. Knip de binddraad echter nog niet af.


Stap 4

Knip een paar stukken uit het bosje haver, zodat je kleine takjes met een deel van de halm eraan hebt. Bundel de kleine takjes en bevestig een bosje met binddraad op de krans.


Stap 5

Bevestig vlak daarnaast het volgende bosje haver en voeg daar een gedroogde roos aan toe. Als het nodig is, kun je het rozensteeltje eerst verstevigen door het met binddraad te omwikkelen.


Stap 6

Voeg aan het volgende bosje haver een paar namaakvruchten of een stukje schors toe. Bind dit bosje schuin onder het bosje met de roos. Let erop dat de krans regelmatig en compact wordt.


Stap 7

Bind afwisselend haverbosjes met rozen, schors en namaakvruchten op de basis van de krans, Maak de bosjes naar midden boven toe steeds kleiner. Laat de laatste elkaar iets overlappen.Stap 9

Omwikkel een stuk binddraad met caoutchouc. Buig het tot een lus en buig de uiteinden om. Steek het oogje dat zo ontstaat aan de achterkant in de krans.


Tip

Het is niet zo makkelijk om meteen de eerste keer al een mooie ronde basisvorm te maken. Buig daarom stevig ijzerdraad om een pan of een ander rond voorwerp.

Wanneer de basis voor de krans een andere vorm moet krijgen, kun je dienovereenkomstige hulpmiddelen gebruiken om het ijzerdraad de vorm te geven die je wilt.

Idee

Je kunt aan je haverkrans behalve rozen ook noten, kaneel, gedroogde sinaasappelschijfjes en allerlei andere materialen toevoegen. Experimenteer gewoon eens met wat je in huis hebt. Wanneer je er tot slot ook nog wat goudspray op spuit, krijgt je werkstuk een fraaie glans.


Krans van gekleurde haver

Met blauwe haver en bijpassende decoratiemateriaal zoals mosselschelpen, ontstaat een arrangement in blauw-lila kleurschakeringen, dat doet denken aan het strand en de vakantie. Gekleurde haver is in verschillende tinten te koop bij bloemen- of hobbyzaken. Kies een kleur die bij je inrichting past.

Geef de basis een ovale in plaats van een ronde vorm; zo komt de krans er direct heel anders uit te zien. Wind de uiteinden van de ijzerdraad eerst om elkaar en buig ze dan zo dat ze ‘poten’ vormen, waarmee je de krans in boetseerklei kunt zetten.

Krans van gekleurde haver

De inspiratie en het decoratiemateriaal vind je vast wel tijdens een strandwandeling.Stap 2

Schik de blauw geverfde haver zodanig dat deze de hele basis bedekt. vul een pot naar keuze tot de rand met boetseerklei en steek vervolgens de ‘poten’ van de krans in de klei vast.


Stap 3

Decoreer de krans met mosselen en namaakvruchten. Dek de boetseerklei met enkele metaalkrullen af en steek ook een paar krullen in de krans zelf. Trek wel eerst werkhandschoenen aan!


Succes 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *