Bloemen
Je leest nu

#6 – Bloemschikken – Oogstboeket

0
Bloemschikken, DIY, Verse bloemen

#6 – Bloemschikken – Oogstboeket

Vier het oogstfeest met boeketten van goudgeel graan en grassen van het land, die laat in de zomer in overvloed aanwezig zijn. Een eenvoudige tarweschoof bijvoorbeeld, bijeengebonden met gevlochten raffia, past even goed in een stemmige omgeving als op een speciaal herfstfeest.

Decoratieve toepassingen

Grassen en graangewassen zijn veelzijdig en relatief goedkope materialen, die je in schoven bijeen kunt binden of in manden en bakken kunt schikken tot een mooie bloemstukken die een landelijke sfeer uitstralen. Je kunt ze combineren met duurder gedroogd plantenmateriaal zoals rozenknoppen en lavendel, waarvan de neutrale kleuren heel goed passen bij de rijke kleurschakeringen van de zomerse vruchten en bloemen.


Een korenschoof maken

Van verschillende gedroogde graangewassen kan je heel gemakkelijk een korenschoof maken – vooral tarwe of blonde gerst staan erg mooi. Hier word blonde gerst gebruikt. Welke graansoort je ook kiest, de stelen moeten strak bijeen gebonden worden zodat een weelderig en overvloedig oogstboeket ontstaat.

Je hebt nodig:

  • Raffia in een vlecht gevlochten
  • Een grote bos blonde gerst
  • Touw of dun binddraad

Stap 1

Gebruik ongeveer driekwart van de gerst voor de centrale steunstuk. Bundel eerst een paar stelen en omwikkel ze met touw of draad. Bouw de bos geleidelijk in lagen op en omwikkel elke laag met touw of draad.

Stap 2

Gebruik de overige stelen voor een mooie buitenlaag rondom het centrale steunstuk. Omwikkel de stelen ongeveer halverwege de lengte, zodat ze zich in een spiraal uitspreiden.

Stap 3

Zorg dat de koppen op gelijke hoogte liggen en snij de onderkant van de stelen op gelijke lengte.

Lees tip:  Fraaie decoraties voor op tafel

Stap 4

Bind de raffiavlecht over het touw om de schoof als extra decoratie.

Decoraties voor thuis

Zet de korenschoof on een lege schouw, op de hoek van een dressoir in landelijke stijl, in een nis of op de keukentafel. Vul een bak met 1 of meerdere grassen, of maak een plat ontwerp om aan de muur te handen. Een paar verse of gedroogde bloemen zorgen voor kleur en contrast.

(1) Comment

  1. […] ‘oogst’ binnenhalen en in een gemengd boeket droogbloemen verwerken of de halmen als decoratieve schoven bij elkaar […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *