Bloemen
Je leest nu

Herfstachtige guirlandes van stro

0
Bloemschikken, DIY, Droogbloemen

Herfstachtige guirlandes van stro

Wanneer de zomer ten einde loopt en de wereld zich langzaam in bonte kleuren hult, biedt de natuur een eindeloze voorraad aan mooie bladeren en ander natuurlijk materiaal.

Laat een mooie guirlande in diepe herfsttinten je woning sieren op de lange avonden. Stro vormt de basis van deze creatie. Voor een grote, goed gevulde guirlande heb je veel materiaal nodig. Toch hoeft dit geen kostbare zaak te zijn, het meeste materiaal ligt immers gratis in het bos. Ga op een zonnige herfstdag eens een stuk wandelen en verzamel alles wat de natuur te bieden heeft. Bladeren, kastanjes, rozenbottels en takjes lijsterbes liggen voor het oprapen.

Basisvormen van stro zijn in verschillende soorten en maten verkrijgbaar in de meeste bloemen en hobbywinkels. Voor de boog kan allerlei plantaardig materiaal worden gebruikt, als aanvulling op de droogbloemen. Het is belangrijk dat je voordat je begint al het materiaal in twee gelijke stapels verdeelt, zodat je zeker weet dat je genoeg hebt voor beide zijden.

Nog een tip: bind het materiaal zo dicht op elkaar, dat alle stelen bedekt worden en bevestig de grotere bloemen in het midden van de boog.

De guirlande wordt opgehangen aan lussen van sterk ijzerdraad. Voor het bevestigen van het materiaal is binddraad zeer geschikt. Het is soepel draad dat ook goed gebruikt kan worden om de stelen te verstevigen. Steek de draad in walnoten en kastanjes, doordat je deze in de guirlande steekt.

Gebruik voor de guirlande: rogge, anjers. rozen, strobloemen, walnoten, kastanjes, rozenbottels, kamille, juffertje-in-’t-groen en diverse groene bladeren. Ook kunstappeltjes en ander fruit vormen een decoratieve aanvulling.

Lees tip:  #4 - Bloemschikken - Klein kunstwerk in exotische sfeer


Materiaal

  • Basisvorm van stro
  • Plantaardig materiaal
  • IJzerdraad
  • Binddraad
  • Caoutchouc
  • Lijm
  • Snoeischaar
  • Schaar
  • Mes

Stap 1

Bind enkele droogbloemen met binddraad tot kleine bosjes bij elkaar. Hiermee kan de krans mooi worden opgevuld. Omwikkel enkele roggearen met draad en buig het bodje in een rechte hoek, zodat het omlaag hangt.


Stap 2

Wikkel caoutchouc om twee lange stukken ijzerdraad en vorm hier lussen van. Steek ze schuin in de uiteinden van de boog, maar laat de lussen eruit steken. werk het ijzerdraad weg in een boog.


Stap 3

Bepaal het midden van de boog. Bevestig binddraad aan de boog door het 3 tot 5 cm links van het midden enkele malen om de boog te wikkelen. Bind twee bosjes roggearen vast.


Stap 4

Bind achter de bosjes rogge die in het midden omlaag hangen een blad. Hierdoor lijkt de rij roggearen dikker en krijgt de guirlande meer volume.


Stap 5

Maak eerst één kant van de guirlande af. Leg steeds een aantal bloemen met hun stelen in de bindrichting. Trek het binddraad stevig aan nadat je de bloemen hebt vastgebonden, zodat ze goed op hun plek blijven.


Stap 6

Noten die zijn voorzien van draad, kunnen schuin of recht in de boog gestoken worden. Steek de draad door het stro en maak het aan de achterkant van de boog vast. Zo blijft ook zwaar materiaal stevig op zijn plaats zitten.Stap 8

Maak het binddraad een paar cm voor het einde vast. Wikkel het draad enkele malen om de boog, snij het af en steek het in de boog. Plak een paar bladeren om het uiteinde van de boog om het binddraad te verbergen.


Stap 9

Maak het binddraad ongeveer 5 cm rechts van het midden van de boog vast. Ga voor het binden van de tweede helft precies zo te werk als bij de eerste helft. Leg de bloemen in het midden enigszins over elkaar heen, zodat geen gaten ontstaan.


TIP

Voor het bevestigen van plantaardig materiaal op een strofiguur kun je een lijmpistool gebruiken. Deze verwarmt de lijm tot een hoge temperatuur, waarna hij zeer snel droogt.

Lijmpistolen hoeven niet duur te zijn en zijn verkrijgbaar in de meeste doe-het-zelf en hobbywinkels. Zwaarder materiaal kan het beste ook worden ondersteund met ijzerdraad.

IDEE

De guirlande die hier is afgebeeld, is samengesteld uit bloemen in blauw en rood, gecombineerd met witte schelpen, die rechtstreeks op het stro zijn geplakt. Guirlandes met strand vondsten doen het goed in de keuken of in de badkamer. Hang ze echter niet te dicht bij douche of bad, de guirlandes kunnen niet goed tegen vocht.


Bloemenquirlande met bosjes lavendel

Wanneer je liever een grotere en meer volumineuze guirlande wilt, kun je kleine bosjes lavendel verwerken, die je aan de zijkanten omlaag laat hangen. De bosjes lavendel worden ondersteboven opgehangen en met binddraad aan de boog vastgemaakt. In deze guirlande is het de lavendel die een aangename geur verspreidt. Andere gedroogde bloemen die geuren zijn bijvoorbeeld salie, malve en munt.


Stap 2

Maak de lavendel aan de voorkant van het bosje bloemen met binddraad langs de stelen vast. Doe dit zo dat alle stelen worden bedekt. Zorg ervoor dat de kortste takjes onderaan komen te liggen.


Stap 3

Snij uitstekende steeltjes weg. Maak het binddraad goed vast, zonder het af te knippen. Bevestig de bosjes bloemen door het binddraad om de uiteinden van de guirlande te wikkelen. Deze bevestiging kun je verhullen met een mooie strik


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *