Bloemen
Je leest nu

Prachtige bloemenmandjes

2
Bloemschikken, DIY, Droogbloemen

Prachtige bloemenmandjes

Bloemstukken in rustieke rieten mandjes zijn het mooist als ze rijkelijk zijn gevuld en de volle rijkdom van de natuur tonen. Maak onbeperkt gebruik van vormen en kleuren.

Probeer bij het samenstellen van zo’n prachtige compositie de vormen en de kleuren precies af te stemmen op de plaats waar je het mandje later neerzet. Een groot bloemstuk met opvallende kleuren komt bijvoorbeeld op een dressior of tafel het beste tot zijn recht, terwijl een kleiner mandje met zachte, warme tinten gemakkelijk in het interieur wordt opgenomen. Sierlijke slakkenhuisjes, dennenappels en paddenstoelen vormen een aantrekkelijke aanvulling.

Een aantrekkelijk alternatief voor een boeket droogbloemen in een vaas of kruik is een overdadig bloemstuk in een rustieke mand. Veel bloemen, die je koopt of zelf droogt, zijn hiervoor geschikt. En er is zo’n grote keuze aan mandjes, dat je ongetwijfeld het mandje zult vinden dat precies aan je wensen voldoet. Volg bij het schikken van de bloemen de vorm van de mand, zodat je een evenwichtig arrangement krijgt.

Steekschuim vormt de basis voor de schikking. Het is verkrijgbaar in bloemen- en hobbyzaken. Dit droge, poreuze materiaal is gemakkelijk te verwerken.

Controleer de vorm van je bloemstuk voortdurend voor een geslaagd resultaat. Steek de bloemen symmetrisch en dicht opeen, ga daarbij uit van de middelste bloem. Snij de stelen op verschillende lengtes af, zodat de bloemen losjes over de rand van de mand buigen. Neem het mandje als maat voor het bepalen van de lengte van de middelste bloem. Snij de stelen van de andere bloemen tijdens het schikken af. Voor dit bloemstuk heb je klimopbladeren, rozen, strobloemen, zaaddozen van juffertjes-in-’t-groen en haver nodig.


Materiaal

  • Droogbloemen
  • Mand
  • Steekschuim
  • Binddraad
  • Mes
  • Schaar
  • Lijm
Lees tip:  Hoe kan ik het beste mijn coniferen haag snoeien?

Stap 1

Snij een stuk steekschuim af dat even hoog is als het mandje plus 1cm. Zet het mandje vervolgens op het steekschuim en snij het steekschuim op dezelfde lengte af.


Stap 2

Snij het steekschuim in het mandje met het mesje in de juiste vorm en strijk het met de hand glad. Span twee stukken binddraad met een lengte van 40 cm kruisgewijs over het blok.


Stap 3

Steek de uiteinden van het binddraad langs de zijkanten van het blok door de bodem van het mandje en draai ze in elkaar knip het draad af en steek de eindjes in het blok.


Stap 4

Buig stukjes draad in de vorm van een haarspeld en steek er de bladeren mee vast. Let erop dat de ruimte tussen het steekschuim en het mandje helemaal bedekt is.


Stap 5

Steek een roos in het midden – plaats de knop ongeveer 1 cm onder het hengsel. Schik er drie rozen omheen. Plaats nu een roos in het midden van iedere korte kant van het mandje.


Stap 6

Schik rozen links en rechts van het hengsel langs de rand van het mandje. Steek langs het hengsel en de rand van het mandje enkele bloemen om zo de vorm aan te geven.


Stap 7

Schik vervolgens strobloemen en enkele zaaddozen van juffertje-in-’t-groen tussen de rozen. Het arrangement krijgt een gelijkmatige, ronde vorm wanneer je de bloemstelen naar de randen toe steeds korter knipt.



TIP

De tussenruimtes in het bloemstuk zijn eenvoudig op te vullen wanneer je de haver in bosjes schikt. Omwikkel daarvoor steeds een paar halmen net een stukje binddraad. Wanneer je op deze wijze een aantal boeketjes vormt, gaat het bloemschikken veel sneller!


Gegroepeerd arrangement

Je kunt fascinerende bloemstukjes samenstellen van kleine boeketjes van dezelfde bloemensoort. De planten en kleuren komen zo nog beter tot hun recht. Breng met andere voorwerpen interessante accenten aan. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld een sierlijk slakkenhuis, dennenappels, kastanjes of gedroogd riet, waar je grof touw omheen hebt gebonden. Met een gedroogde lotusvrucht kun je je bloemstuk een bijzonder exotisch accent geven. Het steekschuim kun je ook met mos camoufleren in plaats van met bladeren.


Stap 1

Volg stappen 1-4 van de basisbeschrijving. Bundel daarna het kanariegras met binddraad, draai de uiteinden om elkaar en steek het bosje hiermee in het steekschuim, horizontaal op de mand.


Stap 2

Schik de planten in groepjes en schik de bosjes daarbij diagonaal in het steekschuim. Zo wordt het arrangement harmonisch en evenwichtig. Vul de eventuele tussenruimtes op met zaaddozen van juffertje-in-’t-groen.


Stap 3

Lijm een stuk steekschuim in het slakkenhuis en steek daar binddraad in. Steek of lijm vervolgens de noten en de gedroogde lotusvrucht op een stukje binddraad en voeg deze sierelementen aan het bloemstukje toe.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *