Een bloempot met barsten erin, die je eigenlijk al wilde weggooien, kun je met behulp van bladeren omtoveren tot een zeer decoratieve vaas.
Lelijke weckglazen, blikken of bloempotten worden kleine kunstwerkjes wanneer ze worden omwikkeld met blad. Het idee is eenvoudig uit te voeren en in zo’n nieuwe vaas zal een gewoon boeket een heel exotische indruk maken.
De bladeren kunnen op verschillende manieren over de vaas verdeeld worden. Voor een stijlvolle, elegante uitstraling plak je ze met de lichte kant naar buiten op regelmatige afstand van elkaar. Maar ook in laagjes over elkaar of in afwisselende richtingen gelegd, kunnen verrassende resultaten ontstaan.
Gebruik voor het omwikkelen geen al te kostbare vaas, aangezien de meeste bladeren worden vastgeplakt. Voor vazen van glas of aluminium heb je een speciaal lijmpistool nodig, omdat gewone lijm hierop niet houdt.
Je kunt de bladeren ook vastbinden met binddraad, dat je verbergt door het met lint te omwikkelen. Wanneer je je nieuwe vaas een mat, zacht oppervlak wilt geven, maak je de bladeren met de onderkant naar buiten vast.
Nadat je de bladeren op de vaas of de bloempot hebt geplakt, omwikkel je ze met verbandgaas, zodat ze echt goed vastzitten en niet naar buiten kunnen krullen. Bladeren kun je plukken van kamerplanten, struiken of bomen. Exotische en bijzonder blad is verkrijgbaar bij de bloemist.
Belangrijk is wel, dat de bladeren droog zijn, zodat de lijm goed houdt.
Voor de bloempot gebruik je de grote bladeren van het klein hoefblad, voor de koektrommel magnoliablad en voor het weckglas, grote bladeren van de magnolia of de maranta.
Materiaal
- Bladeren
- Bloempot, weckglas of blikkentrommel
- Huishoudsponsje
- Verbandgaas
- Naald
- Lijmpistool
- Lijm
- Binddraad
Zo omwikkel je een bloempot met bladeren
Stap 1
Voor deze pot gebruiken we hoefblad. Maak de bloempot grondig schoon. Voorzie een stukje schuurspons van lijm en dep de lijm op de voorkant van het hoefblad.
Stap 2
Plak een blad op de bloempot en druk het zorgvuldig aan, zodat het helemaal glas ligt. Vouw de bovenkant van het blad zo om, dat het over de rand van de bloempot hangt.
Stap 3
Plak meerdere bladeren zo op de bloempot, dat de bladeren elkaar overlappen. Snij de bladeren vervolgens aan de onderkant af.
Stap 4
Omwikkel de bladeren stevig met verbandgaas. Laat het verband enkele uren zo zitten en verwijder het daarna voorzichtig.
Zo omwikkel je een blikken trommel met bladeren
Stap 1
Plak de magnoliabladeren met een lijmpistool horizontaal op de trommel. De bladeren moeten elkaar enigszins overlappen, zodat het blik helemaal verhuld wordt.
Stap 2
Plak de bladeren over de rand van de trommel en druk ze voorzichtig aan, zonder ze te verschuiven. Maak ze zowel aan de binnen- als aan de buitenkant van de trommel vast.
Zo omwikkel je een weckglas met bladeren
Stap 1
Wikkel binddraad stevig om het glas, zodat het niet meer loslaat. Leg de bladeren vervolgens verticaal op het glas. Hou ze met 1 hand vast terwijl je met de andere hand het binddraad om het blad wikkelt.
Stap 2
Leg, zodra het glas bedekt is met bladeren, enkele bladeren horizontaal om het glas. Zorg dat het glas goed bedekt wordt. Bind ze vast en knip het binddraad af. Laat hierbij een stukje draad van 2 cm over.
Stap 3
Bedek het binddraad door er bijvoorbeeld een lang blad of een sterke grashalm zo omheen te wikkelen dat het draad eronder niet meer zichtbaar is.
TIP
Wanneer je bladeren op een bloempot of een trommel plakt, moet je het juiste type lijm gebruiken. Sterke bladeren plakken het best wanneer je ze met behulp van een lijmpistool bevestigt. Voor licht en dun blad kun je beter voorzichtig houtlijm over het hele blad strijken. Wil het blad helemaal niet plakken, gebruik dan binddraad om het vast te maken.
IDEE
In plaats van blad is ook groente uitermate geschikt voor een fantasierijke omhulling van een bloempot. Gebruik bijvoorbeeld helder rode en groene pepers of vers gestoken asperges. Verstevig de groente met draad en bind het om de pot. Het binddraad kun je verbergen achter raffia of achter een dik stuk touw.
Versiering met stelen
Een ‘latwerk’ van dikke stengels van een of verschillende soorten planten kan zeer decoratief zijn. Eventueel kun je hiervoor zelfs de afgesneden stengels van het boeket gebruiken. De stelen worden op gelijke lengte afgesneden en op dik ijzerdraad gestoken. De uiteinden van de draad draai je in elkaar, zodat de stelen over de vaas of weckglas kunt trekken, waarin de bloemen staan.
Voor het maken van een ‘latwerk’ kunnen diverse soorten stelen gebruikt worden: dikke of dunne, lange of korte – dat hangt af van het resultaat dat je wil bereiken. Stelen van rode en groene vossenstaart, rabarber, tulpen of zelfs rozen met scherpe doornen kunnen een decoratief omhulsel vormen voor een simpele vaas. Zorg ervoor dat de stelen van gelijke lengte zijn, voordat je ze op het ijzerdraad steekt, anders blijft het omhulsel niet vlak staan. Steek de stelen regelmatig en dicht op elkaar op het ijzerdraad. Bind tenslotte een lint of een stuk touw om het arrangement.
Stap 1
Snij de stelen op de lengte van de vaas af. Knip twee stukken ijzerdraad die zo lang zijn als de omtrek van de vaas (plus 3 cm). Steek de stelen op het ijzerdraad.
Stap 2
Wanneer het ‘latwerk’ breed genoeg is om de hele vaas te bedekken, steek je de vier uiteinden van het ijzerdraad, zowel boven als onder, in de tegenoverliggende steel.
Stap 3
Bind raffia of een stuk touw om de gelijkmatig om het glas verdeelde stelen. Controleer of de stelen niet verschoven zijn. Het is het mooiste als het ijzerdraad niet meer zichtbaar is.