Bloemen
Je leest nu

#5 – Bloemschikken – Feestelijke boeketten voor bijzondere gelegenheden

0
macro photography of sunflower
Bloemschikken, DIY, Verse bloemen

#5 – Bloemschikken – Feestelijke boeketten voor bijzondere gelegenheden

Bij een feestelijke gebeurtenis mogen bloemen natuurlijk niet ontbreken! Met een beetje tijd en een ruime sortering bloemen kun je geheel naar eigen inzicht een indrukwekkend feestboeket samenstellen.

Mooie grote en kleurrijke boeketten zijn een lust voor het oog op ieder feest. De reden van het feest kun je met de keuze van de bloemen doeltreffend onderstrepen: een royaal boeket met langstelige witte bloemen en een paar takke groen maakt een koele en elegante indruk – een ideaal boeket voor een bruiloft. Een combinatie van witte en rode bloemen drukt warmte en hartelijkheid uit, krachtige kleuren werken fris en vrolijk.

=========

Wanneer je bloemen koopt voor een vaas die je op de grond zet, let er dan op dat de bloemen sterke stelen hebben. In plaats van een vaas die op de grond staat, kun je ook een amfoor met een standaard gebruiken.

Verwijder alle bladeren van de onderkant van de stelen, voordat je begint met schikken. Snij vervolgens de onderkant van de stelen met een scherp mesje schuin af, zodat er een zo lang mogelijk snijvlak ontstaat. Plaats de bloemen met de lange, ranke bloemtoppen in het midden van het boeket. Alle andere bloemen worden om dit slanke middelpunt heen gerangschikt. Schik de trompetlelie’s op zo’n manier dat de kelken naar buiten kijken en ze goed te zien zijn.

Tot slot wikkel je raffia om het bindpunt. Heel grote, zware boeketten kun je ook tussendoor een keer met raffia omwikkelen. Als laatste knip je de stelen op gelijke lengte af.

Lees tip:  Lieflijke zomerkransen

Het weelderige witte boeket stel je samen uit leeuwenbekjes, gele rozen, sneeuwballen, trompetlelie’s, takjes groen en asparagus. Voor het lila-oranjekleurige boeket heb je gladiolen, eustoma’s, asclepia’s, gerbera’s rode lelies en een eucalyptustakje nodig.

Materiaal

  • Bloemen
  • Scherp mesje
  • Snoeischaar
  • Raffia
  • Vaas

Zo schik je een boeket witte bloemen

Stap 1

Leg een takje groen kruislings over een stengel van een leeuwenbekje. Leg daarna twee andere leeuwenbekjes schuin achter de eerste twee stelen. Hou het bindpunt steeds met twee vingers vast.


Stap 2

Steek naast ieder leeuwenbekje enigszins schuin een gele roos, in totaal dus 3 rozen. Op deze manier krijgt het boeket overal steeds een gelijkmatige vorm en zijn alle bloemen goed te zien.


Stap 3

Schik takjes groen rondom de leeuwenbekjes. Let erop dat alle bloemen in een gelijke hoek ten opzichte van elkaar staan. Draai het boeket rond terwijl u het opvult, zodat een evenwichtig geheel ontstaat.


Stap 4

Steek er vervolgens de trompetlelies bij. Schik de bloemen op zo’n manier dat de kelken als het ware naar buiten kijken. De lelies moeten gelijkmatig als een krans rond het boeket worden verdeeld.


Stap 5

Vul het boeket op met gele rozen, sneeuwballen en witte trompetlelies. Let er op dat je iedere bloemsoort gelijkmatig rond het boeket schikt.


Stap 6

Voltooi het boeket met takjes groen en asparagus. Wikkel een paar keer raffia om het bindpunt en knoop de uiteinden van het touw zorgvuldig vast.


Zo schik je een vurig boeket in lila en oranje


Stap 2

Voeg nu afwisselend eustoma’s en asclepia’s aan het boeket toe en vul de tussenruimtes met groen op.


Stap 3

Maak het boeket met gerbera’s, rode lelies en groen tot een weelderig en stabiel geheel.


Idee

Kleurige en exotische composities trekken onmiddellijk de aandacht. Bij dit arrangement staat in plaats van een bloem een groot. spits blad in het middelpunt. De bromelia’s (vriesea) geven het boeket nog een extra exotisch tintje. Verder zijn voor dit boeket roze lelies, rozen, eucalyptus, spireatakken, alstroemeria’s, ledervarentakken, asparagus en berengras gebruikt.

Tip

Snijbloemen zijn het best houdbaar in water op kamertemperatuur dat regelmatig wordt ververst. In plaats van het voedsel dat in de bloemenzaak verkrijgbaar is, kun je ook heel eenvoudig een theelepeltje suiker in het water oplossen.

Zomer in knalblauw en geel

Bloemen met opvallend grote bloembladeren zoals hieronder afgebeelde stralend gele zonnebloemen komen bijzonder goed tot hun recht wanneer ze niet dicht opeen worden geschikt, maar in een royaal , los boeket worden opgenomen. Samen met blauwe ridderspoor zorgt dit arrangement voor een heldere frisse kleurencompositie. Ondanks het formaat maakt het boeket geen massive indruk.

Zomer in knalblauw en geel

De fragiele ridderspoor vormt het middelpunt van het boeket en wordt ondersteund door de grote zonnebloemen, zonder optisch in verdrukking te komen.

Daartussen steken fijn stekelige spireatakken omhoog, evenals groen beukenblad- en salalblad. De grote vaas, die op de grond wordt geplaatst, moet stevig en zwaar zijn, zodat de bloemen lang kunnen blijven en het boeket met zijn prachtige kleuren goed tot zijn recht komt.


Stap 2

Schik daaromheen enkele zonnebloemen. Let erop dat ze allemaal dezelfde lengte zijn en dat ze gelijkmatig rond het boeket geschikt worden.


Stap 3

Wanneer je een wat voller boeket wil hebben, kan je tussen de bloemen nog wat groene takken met groene bladeren steken, bijvoorbeeld van fruitbomen.


Succes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *