Bloemen
Je leest nu

Kweekkast, wat is het en waar gebruik je het voor?

0
Blog

Kweekkast, wat is het en waar gebruik je het voor?

Met behulp van een kweekkast wordt het mogelijk om bepaalde planten in huis te kweken. Zo wordt een kweekkast veel gebruikt voor het kweken van wiet, bloemen en andere planten. Het is mogelijk om een kweekkast zelf te bouwen of er eentje te kopen. Naast een kweekkast heb je verschillende hulpmiddelen nodig zoals verlichting, ventilatie en plantenbakken. In dit artikel vertellen we je meer over wat een kweekkast precies is en waarvoor je het gebruikt. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is een kweekkast niet alleen bedoeld voor het telen van wiet.

Wat is een kweekkast precies?

Een kweekkast is zoals de naam het al zegt een kast waarin je planten kunt kweken. Met een kweekkast creëer je aan de hand van licht, ventilatie en de verzorging de ideale omstandigheden voor een plant om te groeien. Doordat de omstandigheden constant zijn in vergelijking met buiten is resultaat vaak meer consistent dan buiten in een tuin kweken. Er zijn veel mensen die een kweekkast gebruiken om het zaadje tot een plant te kweken. Als het plantje eenmaal sterk genoeg is wordt deze buiten in de grond geplaatst. Doordat de weersomstandigheden elke dag anders kunnen zijn, kan dit veel invloed hebben op de gezondheid van planten, met name jonge plantjes. Een kweekkast maakt het ook mogelijk om bepaalde planten in de winter te kweken wanneer het te koud is om buiten in de tuin planten te kweken.  

Welke planten kun je kweken?

Bij een kweekkast wordt er al gauw gedacht aan het telen van wiet. Maar de mogelijkheden met een kweekkast zijn oneindig. Het hangt hierbij niet van de kweekkast af, maar van de verzorging en de omstandigheden die je bewust creëert. Bepaalde planten hebben bijvoorbeeld licht en wind nodig; waardoor het belangrijk is dat je een lamp en een ventilatie in de kweekkast plaatst. Zo is het inderdaad mogelijk wiet te kweken, maar wordt een kweekkast veel gebruikt voor bloemen en voor verschillende eetbare planten, zoals tomaten, aardbeien, aubergines en andere groente en fruitsoorten. Het is belangrijk dat je van te voren goed weet welke omstandigheden een plant nodig heeft. Zo heeft de ene plant meer water nodig dan de ander en kunnen andere planten weinig water verdragen. Verdiep je dus goed in de gewenste omstandigheden van de plant.  

Wat heb je nodig?

De benodigdheden hangen dus voornamelijk van het plantsoort af. Bij de meeste planten zal je verlichting, ventilatie en een goede ondergrond moeten kopen. Wil je de energierekening zo laag mogelijk houden dan doe je er goed aan om voor LED-verlichting te kiezen. Hiermee bespaar je namelijk een hoop energie.

Lees tip:  Grafdecoratie kopen in een speciale vormGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *