Bloemen
Je leest nu

Extravagante creaties voor een feestelijk buffet

0
Bloemschikken, DIY, Verse bloemen

Extravagante creaties voor een feestelijk buffet

Wanneer je je gasten met culinaire heerlijkheden verwent, mogen ook hun ogen niet te kort komen.

Een prachtige decoratie op de buffettafel wordt altijd gewaardeerd en verschaft een mooie entourage voor de gerechten. Als je slechts weinig plaats midden op tafel hebt of als je het bloemstuk voor een muur wilt plaatsen kun j e een smalle, waaiervormige decoratie maken. Een rond bloemstuk midden op tafel ziet er bijzonder feestelijk uit als de bloemen, het groen en de bladeren weelderig boven de houder uitsteken en als er rondom voldoende ruimte vrij wordt gelaten. Zo’n decoratie is zowel sierlijk als levendig.

Stem de vorm en kleur van je decoratie voor de eettafel af op de geserveerde gerechten en het gebruikte servies. Ongewone combinaties van verschillende bloemen, bladeren, vruchten en groenten prikkelen niet alleen de fantasie, maar ook de eetlust.

Als je bloemen met lange stelen gebruikt, kies je een houder die ook hoog is. Als vuistregel geldt dat de langste bloemen ongeveer anderhalf maal zo hoog mogen zijn als de pot of vaas. Als de pot niet geheel waterdicht is, bekleedt je de binnenkant ervan met plasticfolie voordat je het steekschuim erin aanbrengt. De korte steel van de druiventros, die door het gewicht van de druiven moeilijk is te bevestigen, kun je verlengen met wat ijzerdraad; omwikkel deze daarna met caoutchouc.

Voor het waaiervormige arrangement hebt je lelies, kievitsbloemen (Fritillaria), pluimhanekam (Celosia), astilbe, eucalyptus, chicobladeren, berengras en druiven nodig. Eventueel kun je ook wasbloemen en anjers in de decoratie verwerken.

Voor het ronde bloemstuk gebruik je savooiekoolblad, tulpen, ranonkels, orchideeen, anemonen, champignons en uien.

Lees tip:  Hoe kan ik het beste mijn coniferen haag snoeien?

Zo maak je een waaiervormige tafeldecoratie

Stap 1

Snij het steekschuim op maat, zodat het in de houder past en maak het daarna vochtig. Bekleed de houder eventueel met plasticfolie voordat je het steekschuim aanbrengt.


Stap 2

Geef het steekschuim met een mes een gelijkmatige, afgeronde vorm. Maak langs de zijkant een kleine uitsparing zodat je later de vaas eenvoudig kunt bijvullen.


Stap 3

Buig de halmen berengras recht en steek ze langs de rand van het steekschuim. Steek de chico- en eucalyptusbladeren erbij en laat de bladeren sierlijk hangen.


Stap 4

Steek daarna langs de achterkant van het steekschuim zeven kievitsbloemen. Verdeel deze lange slanke bloemen gelijkmatig, zodat ze als een waaier op de houder staan.


Stap 5

Steek donkerroze halmen pluimhanekam tussen de kievitsbloemen. Breng ervoor een rij van zes zachtroze astiben aan, waardoor de kleurstelling luchtiger wordt.


Stap 6

Groepeer tot slot aan de voorkant in het midden drie witte lelies en steek onderaan in de rand nog een of meer decoratieve blauwe druiventrossen.


Een rond bloemstuk met contrasterende kleuren

Stap 1

Bevestig met kleefpasta een bloemenprikker onderin de houder en druk op de pinnen een stuk steekschuim. Steek daarna langs de rand van de houder drie grote savooiekoolbladeren in het steekschuim.


Stap 2

Steek vier nog gesloten tulpen midden in het steekschuim. Ga verder met de gele ranonkels, een paar bijna ontloken tulpen en een aantal fel paarse orchideeën.


Stap 3

Schik daartussen champignons, anemonen en twee kleine gepelde uien (op draad of stokjes gestoken).


TIP

Je bloemstuk blijft langer in goede staat en ziet er veel verser uit als je het regelmatig van kleine afstand met een beetje water besproeit. De glinsterende druppeltjes doe op de bloemblaadjes en vruchten blijven liggen, geven de indruk dat ze nog maar net geplukt zijn. Geef het bloemstuk regelmatig water; zodat het steekschuim constant vochtig blijft.

Lees tip:  Extravagante boeketten met een exotisch tintje

Decoreren van een etagère

In bijna ieder huishouden is wel zo’n etagère te vinden, maar hij wordt meestal maar zelden gebruikt. Je kunt er echter een prachtige en opvallende buffetdecoratie van maken door er bijvoorbeeld smakelijk fruit en geurige bloemen op uit te stallen.

Gebruik je fantasie en probeer allerlei soorten fruit en bloemen; je zult zien hoeveel verschillende mogelijkheden er zijn. Een bijzonder aparte decoratie kun je maken van groenten, zoals champignons, mini-mais, verse asperges, bloemkool en kleine tomaatjes. Voor een weelderig neerhangend arrangement kun je de stelen met draad verlengen en versterken. Als de groente of het fruit steeds van zijn plaats rolt, kun je het verstevigen door het op dunne stokjes of tandenstokers te prikken.

Zo is alles eenvoudig in het steekschuim te zetten en blijft het op zijn plaats.


Stap 1

Bevestig met kleefpasta twee bloemprikkers schuin tegenover elkaar op het eerste en tweede plateau. Druk op elke prikker een stuk steekschuim vast.


Stap 2

Steek eerst de galaxbladeren rond de onderzijde in beide stukken steekschuim. Voeg dan enige halmen berengras toe en laat die van het bovenste plateau omlaag hangen.


Stap 3

Breng ook vrouwenmantel, ranonkels en rozen aan en vervolgens vruchten, zoals aardbeien, Kaapse kruisbessen en druiven. Steek tot slot een zonnebloem in het steekschuim.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Welkom in onze shop!

%d bloggers liken dit: