Bloemen
Je leest nu

Welke bloemen & planten zijn giftig voor katten?

0
Blog

Welke bloemen & planten zijn giftig voor katten?

Niets is zo gezellig als een bosje verse bloemen in huis, maar wist je ook dat bepaalde bloemen erg giftig kunnen zijn voor katten? Als kattenbaasje is het dus belangrijk dat je weet welke bloemen en planten wel en niet veilig zijn voor je geliefde kat. Wanneer je dan een bosje bloemen koopt of krijgt, weet je direct of je deze met een gerust hart in huis kunt zetten. Heb je zelf geen kat, maar laat je bloemen bezorgen bij iemand met katten? Houd dan ook rekening met onderstaande giftige bloemen. 

Lelies; giftige kattenbloem nr. 1

Lelies zijn prachtige bloemen die verkrijgbaar zijn in verschillende vormen, kleuren en groottes, maar in een kattenhuishouden zijn lelies uit den bozen. Lelies zijn namelijk ontzettend giftig voor katten! Het opeten van een stukje blad, steel of bloem kan voor enorme problemen zorgen, maar ook stuifmeel, dat op de vacht kan vallen bij het langslopen en later bij het wassen wordt opgelikt, is al ontzettend gevaarlijk. 

Een lelievergiftiging zorgt ervoor dat de nierfunctie van je kat stil komt te liggen waardoor er geen urine meer geproduceerd wordt. Dit is in veel gevallen fataal en kan al binnen een paar uur tot de dood leiden. Heeft je kat mogelijk van de lelies in huis gegeten of van het water uit de vaas gedronken? Neem dan direct contact op met je dierenarts!

Ook deze bloemen & planten kun je beter niet in huis halen

Dat lelies niet thuishoren in een kattenhuishouden mag inmiddels duidelijk zijn, maar ook alle aan de lelie verwante soorten zoals waterlelies, amaryllis en lelietjes-van-dalen zijn ontzettend giftig voor katten. Behalve lelies zijn ook aloë vera, dieffenbachia, chrysanten en de sansevieria erg giftig voor je kat. Deze bloemen en planten kunnen zorgen voor zweren en blaren in de mond, slijmvliesirritaties, huidproblemen, braken en diarree. 

Lees tip:  Bijzonder cadeau voor behalen zwemdiploma

Buiten eerden genoemde bloemen en planten, zijn er nog veel meer bloemen en planten die in meer of mindere mate giftig zijn voor je kat. Denk bijvoorbeeld aan de kerstboom (en het water waarin deze staat), hyacinten, hortensia’s, sneeuwklokjes, de lepelplant, kerststerren, etc.  Ben je van plan om een nieuwe plant of bos bloemen in huis te zetten? Doe dan eerst goed onderzoek!

Niet-giftige bloemen ook gevaarlijk

Naast giftige bloemen en planten zijn er ook soorten die wel veilig zijn als je een kat hebt. Denk bijvoorbeeld aan bamboe, jasmijn en zonnebloemen. Maar ook niet-giftige bloemen kunnen nog steeds gevaarlijk zijn voor je kat. Veel bloemen worden namelijk geleverd met speciale bloemenvoeding die ook giftig is voor katten. Wil je toch bloemen neerzetten? Gebruik dan geen voeding, zorg ervoor dat de vaas niet te hoog gevuld is of zorg dat je kat niet bij de vaas kan komen. 

Het is sowieso verstandig om ervoor te zorgen dat je kat niet bij de bloemenvaas kan komen, zeker wanneer je zelf niet thuis bent. Wanneer je kat de vaas omstoot tijdens het langslopen of omtrekt omdat hij met een bloem aan het spelen is, ligt de vloer hoogstwaarschijnlijk bezaaid met glasscherven, wat ook weer gevaarlijk is voor je kat. 

Een kattenhuishouden mét bloemen

Heb je een kat en wil je toch je huis opleuken met leuke bloemen en planten? Dat kan natuurlijk! Maar doe van tevoren goed onderzoek naar welke soorten veilig zijn voor je kat en kies een strategische plek om de bloemenvaas neer te zetten. 

Lees tip:  Welke kamerplanten geven mooie bloemen?

Zorg daarnaast voor een bakje kattengras en voldoende drinkwater voor je kat, dan is de kans groter dat hij van je mooie bos bloemen af zal blijven!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *