Bloemen
Je leest nu

Kleine stukjes met groots effect

0
Bloemschikken, DIY, Verse bloemen

Kleine stukjes met groots effect

Bloemen horen net zozeer bij een feestelijk gedekte tafel als mooi servies, glaswerk en kaarsen. Ook al heb je weinig plaats, een bloemdecoratie hoeft niet achterwege te blijven.

Maak gewoon eens een decoratie in miniformaat. Voor zulke kleine bloemstukjes is op je tafel vast nog wel plaats, en ze vormen zo verrassende accenten. Omlijst een enkele bloem met een manchet van bladeren. Laar de stukjes op zichzelf staan of groepeer er een paar tot een schitterend bloemeneilandje. Zet in dat geval een aantal bloemen van dezelfde soort bij elkaar, of maak een fraaie combinatie van verschillende soorten.

Deze kleine boeketjes zijn heel gemakkelijk te maken, omdat ze maar uit een enkele bloem en wat groen bestaan. Heel mooi is een aantal ministukjes bij elkaar, die je met veel effect in je tafelaankleding kunt integreren. Voor deze arrangementen heb je platte bakjes of schaaltjes nodig, en bovendien wat steekschuim dat eerst in water is gelegd. Snij het steekschuim met een mes op maat.

Stem je tafeldecoratie af op de stijl van je tafelaankleding. Met zonnebloemen breng je bijvoorbeeld een kleurig accent aan, terwijl rozen en lelies uitstekend bij een meer klassiek-elegante tafel passen.

Omwikkel de stelen van zonnebloemen en lelies eerst met een stuk binddraad, zodat ze mooi recht naar boven wijzen. Wikkel daartoe een stuk binddraad om de stengel, die je eerst tot op ongeveer 5cm hebt ingekort. Steek bij de lelie de binddraad eerst door het onderste deel van de bloem, omwikkel deze en laat een stuk binddraad uitsteken, waarmee je de bloem straks in het manchet vasthaakt. Omwikkel de steel van een zonnebloem helemaal met binddraad en steek hem dan in het bladmanchet.

Lees tip:  Herfstachtige guirlandes van stro

Materiaal

  • Planten
  • Steekschuim
  • Binddraad
  • Bloempot
  • Caoutchouc
  • Mes

Zo maak je een stukje met een roos

Stap 1

Leg vochtig steekschuim in het schaaltje en schik er galaxblad in. Rol een paar bladeren van verschillende groottes op en steek ze in het steekschuim.

Stap 2

Schik sedum en vlierbes tussen de bladeren en de openingen van het opgerolde blad. Voeg in het midden een mooie roos toe.


Zo maak je een stukje met een lelie

Stap 1

Vul de pot met steekschuim. Schik er een galaxblad in. Steek met een stuk gebogen binddraad twee halmen zebragras vast.


Stap 2

Steek binddraad door het onderstuk van de lelie, omwikkel daarmee de bijgeknipte steel en steek de bloem in het stukje.


Zo maak je een stukje met een zonnebloem

Stap 1

Vul het bakje met stekschuim, schik galaxbladeren langs de rand en aan één kant een paar klimopbladeren. Steek met stukjes gebogen binddraad stro vast op het blad.


Stap 2

Omwikkel de vrij kort afgeknipte steel van de zonnebloem met binddraad. Steek de bloem midden in het bladmanchet; laat hem daarbij recht naar boven wijzen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *