Bloemen
Je leest nu

Groene boeketten van blad en twijgen

0
Bloemschikken, DIY, Verse bloemen

Groene boeketten van blad en twijgen

Bloemstukken van bladeren en verschillende takken ogen fris en passen goed in een opvallende vaas of bijzondere pot.

Het materiaal voor deze arrangementen vind je gewoon langs de rand van de weg. De boeketten zijn daarom goedkoop en blijven bovendien lang vers en groen. Hoe minder bloeiende twijgen je gebruikt, des te langer blijft je arrangement goed. Bij het samenstellen van een dergelijk boeket mag je je fantasie de vrije loop laten. Of je nu kiest voor een heel teer of juist voor een compact boeket – deze arrangementen hebben altijd een fraaie uitstraling. Zonder te overheersen.

Een mooie variant is een boeket met twijgen van een appel- of perenboom, die echter nog geen vrucht dragen. Schik rondom deze robuuste takken de rest van de planten tot een evenwichtig boeket. Vorm tot slot een manchet van grote groene bladeren, die het arrangement aan de onderkant steun geven. Wanneer je boeket tijdens het samenstellen te zwaar wordt, kun je het tussendoor met raffia samenbinden, zodat het makkelijker te hanteren is.

Voor het herfstboeket heb je appeltakken, aren, twijgen met sneeuwbessen, amaranten, koolbladeren, kastanjes en hostabladeren nodig.

Voor een vrolijk boeket kun je eucalyptusblad, kardinaalsmuts, bergeniablad en sierasperges gebruiken. Wil je een wat compacter geheel, voeg er dan Afrikaanse witte lelies en sedum aan toe, en completeer het boeket met een paar halmen berengras.


Materiaal

  • Planten
  • Raffia
  • Snoeischaar
  • Tang en binddraad (desgewenst)
  • Steekschuim

Zo maak je een herfstarrangement


Stap 2

Vul het boeket vervolgens verder op met twijgen met sneeuwbessen. Let erop dat je de twijgen zorgvuldig over elkaar schikt, zodat het arrangement er uiteindelijk evenwichtig uit komt te zien.


Stap 3

Schik een paar amaranttwijgen schuin in het boeket. Draai het boeket telkens rond terwijl je het verder aanvult. Als je het boeket moeilijk in een hand kunt houden, bind het dan tussendoor met raffia samen.


Stap 4

Schik aan de onderkant van het boeket een paar koolbladeren. Wanneer je hierbij de onderkant van het blad naar boven laat wijzen, komen de decoratieve nerven goed tot hun recht.


Stap 5

Schik nu enkele hastabladeren tussen de koolbladeren. Controleer vervolgens of het boeket er nog evenwichtig uitziet en vul het gelijkmatig verder op.


Stap 6

Bevestig een paar groene kastanjes aan binddraad en maak je boeket hiermee af. Bind het boeket vervolgens stevig vast met raffia op de plek waar de stelen samenkomen.


Zo maak je een geheel groen boeket

Stap 1

Het midden van het boeket wordt gevormd door een lange eucalyptustak. Schik hier losjes wat takken kardinaalsmuts en sierasperge omheen.


Stap 2

Schik tot slot bergeniablad rondom het boeket en vul de onderkant desgewenst verder op met takken eucalyptus en sierasperge.


Compact boeket

Stap 1

Bind voor het midden van dit boeket Afrikaanse witte lelies en sedum dicht bij elkaar samen. voeg er kardianaalsmuts aan toe. Laat de plantenstelen elkaar niet kruisen.TIP

Bloemenwater dient, vooral als de vaas klein is. regelmatig te worden ververst, zodat je boeket zo lang mogelijk mooi blijft. Let er bovendien op dat er geen bladeren in het water hangen, want dan zal het water sneller bederven en onaangenaam gaan ruiken.

IDEE

Lange rietstengels en een bosje slangengras vormen samen een schitterend decoratie. Dit boeket blijft vanzelf staan als je de halmen op een zogeheten bloemprikker steekt. Omwikkel de stengels met raffia of touw en steek ze op de prikker op een mooi bord. Schik rond het arrangement herfstvruchten zoals appels, peren en kalebassen, en ook een paar mooie stenen.


Decoratie op grote voet

Een fris groen arrangement ziet er heel mooi uit wanneer je er, zoals op de foto, een vaas op een hoge voet voor kiest. Schik de twijgen, halmen en bladeren eerst stuk voor stuk in een stuk steekschuim en zet het boeket dan als het klaar is in zijn geheel in de vaas. Een handig trucje: bekleed de binnenkant van de vaas van de voren met een paar bladeren. zodat het steekschuim later niet meer zichtbaar is. Snij het steekschuim met een mes op maat voor de vaas en laat het zich, voor je met schikken begint, volzuigen met water.

Bij dit arrangement komen door de hoge voet vooral grote mooi gevormde bladeren goed tot hun recht. Plaats deze daarom helemaal langs de buitenrand van het boeket. Je kunt bijvoorbeeld ook een groot crotonblad dubbelvouwen en het als decoratieve blikvanger in het midden plaatsen.

Lees tip:  Wenskaart met geperste bloemen

Schik een twijgje met kleine appeltjes of een paar vruchtjes die je aan binddraad hebt bevestigd als frisse kleuraccenten tussen het groen.


Stap 1

Snij een stuk steekschuim op maat voor je vaas. Bekleed de binnenkant van de vaas met een mooi gevormd blad, zodat het steekschuim later wordt gecamoufleerd.


Stap 2

Schik enkele grote bladeren horizontaal in de bovenkant van het steekschuim en laat ze weelderig over de rand van de vaas hangen.


Stap 3

Schik de rest van de planten schuin langs de rand van de vaas. Vouw een crotonblad dubbel en steek het met sedum, koolblad en appeltjes in het arrangement.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *