Bloemen
Je leest nu

Bloemstukken in Japanse stijl

0
Bloemschikken, DIY, Verse bloemen

Bloemstukken in Japanse stijl

Japanse bloemstukken vallen direct op doordat ze gemaakt zijn van slechts enkele bloemen en een paar twijgjes en takjes. Een leuk alternatief voor een traditionele schikking.

In de Japanse bloemsierkunst, de Ikebana, heeft elke bloem zijn eigen karakter en symboliek. Men ordent de bloemen volgens een driehoekig basisplan waarbij de hoofdstengels verschillend van lengte zijn. De langste steel symboliseert de hemel, de middelste de mens en de kortste de aarde.

Dit komt op ons misschien wat vreemd over, maar het is zeer interessant om eens met oude denkbeelden kennis te maken en zo nieuwe ideeën op te doen.


Dit bloemstuk is afgekeken van de Japanse bloemsierkunst. Je kunt het op vele manieren variëren en het maakt altijd een bijzondere indruk. De bloemen en twijgjes worden zo gecombineerd dat elke afzonderlijke plant en de plaats waar deze wordt aangebracht een speciale betekenis krijgt. In de traditionele Ikebana-kunst is de symbolische betekenis van een arrangement belangrijker dan de decoratieve waarde. Je kunt de Japanse stijl eenvoudig nabootsen als je slechts twee of drie soorten bloemen, een paar grashalmen en een mooi gevormde stengel, twijg of tak gebruikt.

Als je een bloemstuk in een schaal wilt maken, neem dan bloemen met een zachte steel die niet diep in water hoeven te staan, zoals irissen, lelies, gladiolen, calla’s, tulpen en orchideeën. Voor een hoog bloemstuk kun je calla, sierasperge (Asparagus mejeri) en een siergras (bijvoorbeeld hazenstaartje) gebruiken.

Om de planten vast te zetten heb je een metalen bloemenprikker met kleine verticale pinnen nodig. Deze kun je in een hobbywinkel of bij de bloemist kopen. De bloemstelen en twijgen steek je op de pinnen of ertussen.


Materiaal

  • Schaal met opstaande rand
  • Metalen bloemenprikker
  • Kleefpasta
  • Planten
  • Snoeischaar
Lees tip:  Boeketten in rococo- en biedermeierstijl

Zo maak je een laag Japans bloemstuk

Stap 1

Kies voor dit bloemstuk een kleine ronde schaal van twee tot vier centimeter diep. Zet de bloemenprikker met kleefpasta dicht bij de rand van de schaal en druk hem goed aan, zodat hij stevig vast komt te zitten.


Stap 2

Steek twee twijgen van de bandwilg loodrecht in de bloemenprikker en buig ze daarna in de door jou gewenste hoek. Probeer uit of de twijgen beter op of tussen de pinnen blijven zitten.


Stap 3

De irissen die nu op de prikker worden gestoken moeten een vrijwel rechte hoek met de wilgentakken maken om een optisch evenwicht te creëren. Schik de drie irissen in een kleine driehoek.


Stap 4

Breng voor de wilgentakken nog twee blauwe irissen van verschillende lengte aan. Schik de bloemen in dezelfde richting als de twijgen, zodat het bloemstuk duidelijke lijnen krijgt en een harmonieus geheel wordt.


Stap 5

Zet twee Kaapse lelies in de bloemenprikker. Schik ze onmiddellijk in de gewenste hoek met de andere planten, want de stelen breken bij een later uitgevoerde correctie gemakkelijk af.


Stap 6

Steek een paar kleine bosjes eucalyptus in de bloemenprikker om het bloemstuk van onderen wat op te vullen. Tenslotte schenk je een beetje water in de schaal.


Zo maak je een bloemstuk met calla’s en gras in een hoge vaas

Stap 1

Bevestig een bloemenprikker onder in een hoge vaas. Bedek de prikker voor de helft met kleine steentjes en steek er daarna een paar halmen siergras in.



Stap 3

Wind een stengel sierasperge rond het bloemstuk om het bijeen te houden en vul de compositie aan met grashalmen. Doe tot slot water en nog wat meer steentjes in de vaas.


IDEE

Dit bloemstuk is niet alleen stijlvol, maar oogt ook heel natuurlijk; een ongebruikelijke decoratie met een oosters tintje. Neem een stabiele vaas en bind daarop met raffia een tak vast. Deze tak vormt de basis voor la het overige materiaal. Steek de bloemen en twijgen in de vaas en klem ze met behulp van de tak stevig vast. Op die manier hebben de stelen en twijgen minder speelruimte en kunnen ze niet te ver omlaag buigen en uit de vaas vallen.

TIP

Droge takken zijn eenvoudiger te verwerken als je ze ongeveer tien uur in water legt voordat je ze in een bloemstuk verwerkt. Ze zijn dan ook langer houdbaar.


Een bloemstuk met paardenstaart

Als je eenmaal de smaak van de Ikebana-kunst te pakken hebt, kun je bijna alles wat de natuur heeft gebruiken om een bloemstuk te maken. Een decoratie van riet of paardenstaart en een paar bloemen is gemakkelijk te maken en vraagt weinig inspanning. Als je niet aan paardenstaart kunt komen, kun je ook riet gebruiken. Dat groeit op heel veel plaatsen langs het water. Het beste kun je de paardenstaart of het riet in een rechte zware pot van glas of keramiek plaatsen, want daarin staan de holle stengels het stevigst. Door de stengels bij te knippen kun je het bloemstuk aanpassen aan de plaats waar je het neer wil zetten.

Je kunt paardenstaart of riet wat kleuriger en levendiger maken door een paar verse bloemen tussen of in holle stengels te steken. De stengels blijven lang goed en je kunt de bloemen als ze verwelkt zijn vervangen door verse. Paardenstaart verdroogt na verloop van tijd, maar je kunt er ruim een jaar van genieten voordat je de basis van het bloemstuk moet vernieuwen.

Lees tip:  Miniboompjes van gedroogd fruit

Stap 1

Steek de stengels paardenstaart of riet dicht tegen elkaar in de pot. Knip vervolgens de stengels met een snoeischaar een voor een op verschillende hoogten af.


Stap 2

Steek Kaapse lelies en blauwe veronica (ereprijs) in de holle stengels. Als een stengel verstop is kun je hem schoonmaken met een houten stokje of een saté prikker.


Stap 3

Steek daarna wat takjes amarant in het bloemstuk zodat het aan de onderkant vol en compact wordt. Giet tenslotte een beetje water in de pot.


Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *