Bloemen
Je leest nu

Bonte chrysanten boeketten in de herfst

0
Bloemschikken, DIY, Verse bloemen

Bonte chrysanten boeketten in de herfst

Als de herfst begint, worden er bij marktstalletjes allerlei soorten chrysanten te koop aangeboden. Koop eens een bos van deze mooie bloemen, die in vele kleuren verkrijgbaar zijn.

De chrysant behoort tot de familie van de margrieten. De naam komt uit het latijn en betekent ‘gouden bloem’. De verschillende soorten die we tegenwoordig als snijbloemen kunnen kopen, zijn door kruisingen met verschillende bloemensoorten ontstaan en komen oorspronkelijk uit Oost-Azië. Chrysanten zijn in vele kleuren verkrijgbaar en komen prachtig tot hun recht in een bloemstuk of in combinatie met andere planten.

Chrysanten zijn geliefde en bovendien goedkope snijbloemen. Als je er een bloemstuk van wil maken, kun je dus een flinke hoeveelheid materiaal aanschaffen. De bloemen zijn weliswaar het hele jaar door te koop, maar het eigenlijke seizoen is toch de late zomer en de herfst. Er zijn bloemen in verschillende groottes te koop, maar alle soorten hebben mooie ronde en gevulde bloemen.

Snij de stelen voordat je een boeket van chrysanten samenstelt, schuin af en zet ze een poosje in het water. Laat de stelen in eerste instantie zo lang mogelijk, zodat je ze later aan elke vaashoogte kunt aanpassen.

Voor het roze boeket zijn twee soorten chrysanten gebruikt, die zijn afgewisseld met verschillende bladeren. Gebruik vers groen, bijvoorbeeld asparagus, marante, salal- en eucalyptusblad, en varen.

Het herfstboeket bestaat uit roestkleurige en wijnrode chrysanten, die zijn gecombineerd met korenhalmen, vlas en decoratieve kastanje- en eikentwijgen.


Materiaal

  • Chrysanten
  • Andere planten
  • Schaar
  • Mes
  • Caoutchouc
  • IJzerdraad

Zo maak je een arrangement in violet


Stap 2

Hou het boeket op het kruispunt van de stelen losjes vast, zodat alle volgende stelen zich goed naar de spiraalvorm voegen. Schik om het middelpunt meer chrysanten, in verschillende kleuren.


Stap 3

Draai het boeket tijdens het schikken en vul het zo aan met bloemen en groen dat het mooi rond en gelijkmatig wordt. Voeg dan voor de luchtigheid rondom verdeeld wat varenblad toe.


Stap 4

Voeg nog meer bloemen toe en let erop dat de kleuren van de chrysanten mooi zijn verdeeld over het boeket. Schik rondom aan de onderkant van het boeket salalblad voor steun en vulling.


Stap 5

Schik tot slot enkele eucalyptusbladeren rond het boeket. Verdeel ze gelijkmatig over het arrangement en vul dit met nog wat takken asparagus extra op.


Stap 6

Omwikkel het kruispunt van de stelen met raffia. Verwijder het blad en bepaal hoe hoog het boeket moet worden. Snij de stelen schuin af op de gewenste lengte.


Zo maak je een boeket in herfsttinten

Stap 1

Vorm een bosje van enkele korenaren en wikkel er raffia omheen. Steek hier ijzerdraad door en bind daarmee ook een eikentakje vast. Buig de uiteinden om en omwikkel ze met caoutchouc.


Stap 2

Voeg een stevige kastanjetak toe, ondersteun daarmee de korenhalmen met eikentakjes en plaats er een paar takken chrysanten voor en achter. Vul het boeket verder op met eikenloof en vlas.TIP

Chrysanten met een aantal bloemen aan een steel komen het meest voor. Er bestaan echter ook soorten met maar één grote bloem per steel. Voor een boeket dat mooi vol moet worden zijn chrysanten heel geschikt, want je kunt met betrekkelijk weinig stelen een weelderig arrangement samenstellen, waarvoor je anders veel meer afzonderlijk bloemen nodig hebben.

IDEE

Wanneer je zich eens helemaal in chrysanten wil verlustigen, koop dan verschillende soorten, die qua vorm en kleur variëren. Combineer bloemen in felrode tinten met exemplaren in zachtere kleuren, bijvoorbeeld wit en geel. Samen vormen ze een waterval aan herfstkleuren. Wikkel het boeket in vloeipapier met een contrasterende kleur – zo lijken de kleuren nog levendiger.


Herfstig boeket met heide

Dopheide is met zijn klein roze bloempjes een plant die karakteristiek is voor de late zomer en herfst. Het is iets verrukkelijks om over de hei te lopen als de erica bloeit. Omdat dopheide echter meestal niet mag worden geplukt , kun je deze planten voor een bloemstukje beter in de winkel kopen. Er bestaan chrysanten in dezelfde roze kleur, die in combinatie met erica een betoverend herfstboeket vormen. Ook sedum past qua kleur perfect bij een dergelijk boeket en vormt tegelijkertijd een welkome ondersteuning voor de rode ui, die je als bijzondere blikvanger in het midden plaatst.

De ui dient een steel te krijgen voordat hij aan het boeket wordt toegevoegd: prik hem gewoon op een satéstokje, en klaar is de steel. Completeer het arrangement met groen, zoals eikenloof of andere takken.

Lees tip:  Bloemen voor valentijn - rode rozen zijn de beste!

Gebruik een deel van het groen voor het boeket zelf en een deel voor de manchet.


Stap 1

Geef een rode ui een steel door er vanaf de onderkant een satéstokje in te steken. Druk het stokje stevig in de wortelaanzet vast, zodat de i niet onverwachts uit het boeket kan vallen.


Stap 2

Schik één takje sedum evenwijdig aan de uiensteel en leg er een ander takje dwars overheen, zodat een stevig middelpunt ontstaat. Ook dit boeket wordt geschikt in de vorm van een spiraal.


Stap 3

Voeg nu afwisselend chrysanten, eikentakjes en dopheide toe. Vorm ten slotte rondom het boeket een manchet van groene bladeren en takjes, bijvoorbeeld van bladeren van de Amerikaanse eik.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *