Bloemen
Je leest nu

De meest populaire beplanting voor een groendak

0
Blog

De meest populaire beplanting voor een groendak

Een groendak is een type dakbedekking die steeds vaker voorkomt in Nederland. Een groendak is niet alleen een dak, maar het is ook een levend ecosysteem bovenop je dak. Een groendak is een dak die wordt bedekt met beplanting, waardoor een er een groene oase ontstaat die tal van voordelen met zich meebrengt. In deze blog lees je meer over de meest populaire beplanting voor een groendak en de voordelen van een groendak.

Wat is een groendak?

Voordat we verder ingaan op de meest populaire beplanting voor een groendak, zoomen we eerst in op de vraag: wat is een groendak? Een groendak is simpelweg een soort dakbedekking dat begroeid is met levende planten. Het transformeert je dak in levende en ademende entiteit. Er zijn twee soorten groendaken, namelijk extensieve groendaken en intensieve groendaken. Benieuwd naar de verschillen? Op deze pagina lees je meer over de verschillen tussen deze twee soorten groendaken. 

De keuze voor de beplanting op een groendak is van groot belang. De beplanting heeft namelijk een aantal belangrijke functionele eigenschappen. Het kiezen van de juiste beplanting zorgt ervoor dat je profiteert van de ecologische voordelen van een groendak.

Populaire beplanting voor je groendak

Zoals eerder benoemd speelt de beplanting op je groendak een belangrijke rol in het ecologische proces. Sedum is een van de meeste populaire keuzen en staat bekend om zijn weinig eisende karakter en weerstand tegen diverse weersomstandigheden. Sedumplanten zijn vetplanten die weinig water nodig hebben en zich goed aanpassen aan verschillende bodemomstandigheden.

Een ander veel gebruikte beplantingsmethode is mossedum, een combinatie van mossen en sedumplanten. Mossedum zirgt voor een gevarieerd en natuurlijk uiterlijk op je groendak. Bovendien hebben mossen eigenschappen die bijdragen aan de wateropname en het vasthouden van vocht, wat gunstig is voor het reguleren van de waterafvoer op het dak.

Lees tip:  Voor kunstplanten buiten hoef je geen groene vingers te hebben!

Vetkruid, ook een type sedumplant, is geliefd vanwege zijn aantrekkelijke bladstructuur en de mogelijkheid om goed te gedijen op groendaken. Door de diversiteit aan kleuren en texturen voegt het vetkruid visuele aantrekkingskracht toe aan het groendak, terwijl het toch weinig onderhoud vergt. 

De voordelen van een groendak

Een groendak brengt een aantal voordelen met zich mee:

  • Verbetering van de luchtkwaliteit.
  • Fungeert als natuurlijke isolatie.
  • Een groendak vertraagt de waterafvoer.
  • Een groendak bevordert de biodiversiteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *