Bloemen
Je leest nu

Bodembedekker met gele bloempjes

0
Blog

Bodembedekker met gele bloempjes

Het najaar is weer aangebroken en dit betekent dat veel mensen de tuin weer winterklaar gaan maken. Er wordt wat gesnoeid, bladeren worden weg geharkt en kale plekken in de tuin worden opnieuw aangeplant. Maar tijdens het tuinieren vraag je je af waarom het onkruid altijd zo hard groeit en wat er tegen kunt doen zonder de hele tuin te bestraten. Oplossing: bodembedekkende planten!

Bodembedekkers zijn niets meer dan planten met een kruipende groeiwijze over de grond. Ze zijn over het algemeen vaak wintergroen en groeien snel. Hierdoor zijn ze perfect om onkruid tegen te houden. Zodra de plant de bodem volledig heeft bedekt zal onkruid niet meer kunnen ontkiemen.  Er zijn verschillende bodembedekkers verkrijgbaar, waaronder ook een schitterende geel-bloeiende kruipplant.

De waldsteinia bodembedekker is een veelgebruikte tuinplant in onze tuinen. De echte naam van deze bodembedekker is de Waldsteinia ternata (Nederlandse naam: Goudaardbei). De plant wordt zo’n 10 cm hoog en verspreidt zich door middel van uitlopers over de bodem. De plant is groenblijvend en kan (afhankelijk van het weer) in de winter een wat rode bladkleur krijgen. Zodra het voorjaar wordt verkleurd het blad weer frisgroen, samen met de nieuwe uitlopers die dan ook verschijnen. Zodra de plant begint uit te lopen in het voorjaar vormen zich ook snel daarna talrijke gele bloempjes die sierlijk boven het blad uitsteken. Afhankelijk van de weersomstandigheden breekt de bloeiperiode aan in de maanden maart en april. Vooral in grote groepen bij elkaar is de Waldsteinia ternata erg mooi.

Na verloop van tijd kan het voorkomen dat de Waldstenia bodembedekker minder uitbundig bloeit. Wanneer je dit opmerkt kun je het beste de plant in het najaar flink rondsteken zodat de wortels getriggerd worden. De plant zal dan vervolgens het jaar erop weer volop bloemen.

Lees tip:  Vier redenen waarom je volgende plant misschien een kunstplant moet zijn!

Verder is de Goudaardbei weinig onderhoud nodig. Snoeien is niet nodig, alleen op warme zomerdagen wat extra water geven als het blad wat slap hangt. De Waldsteinia is daarom een van de meest gebruikte bodembedekkende vaste planten met fleurige, gele bloemen!
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *