Bloemen
Je leest nu

Planten van wietzaden in de tuin

0
Blog, Geen categorie

Planten van wietzaden in de tuin

Wanneer je overweegt wietplanten in je tuin te kweken met wiedzaden, is het van groot belang dat je op de hoogte bent van de huidige wetgeving en de praktische overwegingen die hierbij komen kijken. In de volksmond gaat het vaak over de ’tolerantie” van het kweken van wiet zaadjes voor eigen gebruik, maar de werkelijke juridische status is complexer.

De wet en wietzaadjes

Juridisch gezien mag je in Nederland wiedzaden kopen en in bezit hebben. Dit betekent echter niet dat je zonder beperkingen aan de slag mag met het planten en kweken van deze zaden. Dit stukje van de wetgeving is verraderlijk, want hoewel de verkoop van wiedzaden vrij is, opent het planten ervan een ander juridisch vraagstuk.

De Nederlandse Opiumwet maakt een onderscheid tussen ‘hard’ en ‘soft’ drugs en regelt ook de teelt van cannabis. Zolang je niet meer dan vijf planten kweekt en dit niet in een professionele omgeving doet, valt dit in principe onder eigen gebruik en zal er vaak niet strafrechtelijk worden opgetreden. De politie heeft echter wel het recht om teelt bij ontdekking te stoppen en de planten te verwijderen.

Wiet kweken

Wanneer je overweegt zelf wiet te kweken, is de keuze van de wiedzaden van belang. Elke variëteit heeft namelijk zijn eigen kenmerken, en dat betekent dat je rekening moet houden met de bloeiperiode, de hoogte waartoe de plant kan uitgroeien en de benodigde verzorging.

Je moet ook rekening houden met de implicaties van het zichtbaar kweken van cannabis. Wanneer je planten vanaf de openbare weg zichtbaar zijn, neemt de kans toe dat lokale autoriteiten ingrijpen. Het is van belang je te realiseren dat zelfs het kweken van minder dan vijf planten kan leiden tot politiebemoeienis, vooral als er andere indicatoren zijn van professionele teelt, zoals speciale lampen of irrigatiesystemen.

Lees tip:  Bloemen onderhouden

Starten met kweken

De daadwerkelijke planten van je wiedzaden begint met grondige voorbereiding. Het is zaak om je kennis te verdiepen over de groeiomstandigheden die je planten nodig hebben. Indien je besluit tot actie over te gaan, heb je basisbenodigdheden nodig, zoals kwalitatieve aarde, de juiste potten of een specifiek stuk van je tuin dat aan de behoeften van de cannabisplant voldoet.

Daarnaast is het klimaat in Nederland niet altijd ideaal voor het kweken van cannabis. De planten hebben een voorkeur voor een stabiel en warm klimaat, wat betekent dat je mogelijk extra maatregelen moet nemen om de planten te beschermen tegen bijvoorbeeld kou of overvloedige regen.

Een bloeiende tuin

Eens je planten in de grond staan, begint het echte werk. Cannabis heeft continu aandacht nodig. Regelmatig water geven, controleren op ongedierte en ziekten en het in de gaten houden van de voeding zijn belangrijke stappen in het behouden van gezonde planten.

Let ook vooral op de privacy van je kweekactiviteiten. Hoogbouw in je omgeving of een tuin die niet volledig afgeschermd is, kan het risico op ontdekking verhogen. Zorgvuldigheid en discretie zijn daarom aan te raden bij het opzetten van je kweekplaats.

Verantwoordelijk nemen

Als laatste is het van belang goed na te denken over de keuze om zelf wiet te kweken. Beslissingen nemen omtrent de teelt van cannabis is niet iets om lichtzinnig over te doen. Neem alle aspecten in overweging – van juridisch tot persoonlijk – en handel volgens de grenzen van wat toelaatbaar is.

Wat je beslissing ook is, denk aan je eigen veiligheid, het welzijn van je omgeving en respect voor de wetgeving. Door verantwoordelijk en geïnformeerd te handelen, kun je problemen voorkomen.

Lees tip:  Welke bloemen & planten zijn giftig voor katten?

Bron: Sirius

Auteur

Hallo beste lezer,
Ik ben Necip Spijker en gespecialiseerd in blogs, content en linkbuilding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *