Bloemen
Je leest nu

Natuurlijke bloemstukken van wilde planten

0
Bloemschikken, DIY, Verse bloemen

Natuurlijke bloemstukken van wilde planten

Zo’n natuurlijk bloemstuk ziet eruit alsof je het op een prachtig plekje in de vrije natuur hebt uitgegraven – en dat is precies de bedoeling!

Bekijk tijdens een wandeling in de natuur eens hoe de planten daar groeien en bloeien. Kruiden, bloemen en grassen staan dicht bijeen en wedijveren met elkaar om een plaats in de zon. Dit stukje natuurschoon kun je thuis uitbeelden met dit speciale bloemstuk. Pluk wat weidebloemen, bladeren en gras.

Eenvoudige planten hebben een geheel eigen bekoring en met een door jezelf samengesteld stukje bloemenweide heb je midden in de stad de natuur heel dichtbij.

Probeer je ook eens zo’n natuurlijk bloemstuk te maken. Het is een ware uitdaging om een mooi stukje natuurschoon na te bootsen, en eventueel nog te verfraaien met gecultiveerde bloemen.

Een natuurlijk bloemstuk maken vereist een goed oog voor details en kleurnuances. Alleen dan kun je een stukje weide- of bosvegetatie uitbeelden. Zorg ervoor dat de bloemen en grassen in dit arrangement hun oorspronkelijke grootte en vorm zoveel mogelijk behouden, zodat het er echt natuurlijk uitziet. Grote rustieke manden en potten van natuurlijk materiaal passen hier het best bij.

Bekleed de mand volledig met plasticfolie, zodat hij waterdicht wordt. Leg het steekschuim een paar uur in een bak water voor je ermee aan het werk gaat.

Voor het bloemstuk heb je verschillende soorten gras, witte klaver (of een andere weideplant), galaxbladeren en bijvoorbeeld sneeuwbal en herfstaster nodig. Gebruik voor het paarse bloemstuk grashalmen, bladeren van klein hoefblad, een twijgje Iers klokje (Molucella), sierui (Allium), liatris, asters, dille en mos.

Lees tip:  #4 - Bloemschikken - Klein kunstwerk in exotische sfeer

Zo maak je een natuurlijk bloemstuk

Stap 1

Bekleed de mand met plasticfolie. Lijm de folie aan de randen vast, zodat de mand helemaal waterdicht is. Snij vervolgens een stuk steekschuim op maat, rond het wat af en druk het stevig op zijn plaats.


Stap 2

Steek de grashalmen aan de achterkant in het steekschuim. Plaats ze zo dicht bij elkaar dat het geheel er natuurlijk uitziet. Duw de halmen diep in het steekschuim, zodat ze stevig staan.


Stap 3

Zet vervolgens de andere grassen erbij. Handhaaf de natuurlijke hoogte van de planten en schik ze groepsgewijs, net zoals ze in de vrije natuur groeien.


Stap 4

Stel het bloemstuk zo samen dat het voorste gedeelte iets lager is dan de achterkant. Groepeer de bloeiende witte klaver duidelijk zichtbaar voor het gras.


Stap 5

Breng rondom het bloemstuk galaxbladeren aan om het steekschuim te camoufleren. Combineer deze grote bladeren met een paar korte twijgjes sneeuwbal.


Stap 6

Maak je bloemstuk af met een paar herfstasters van verschillende hoogte. Je compositie ziet er dan uit alsof het uit de vrije natuur afkomstig is.


Zo maak je een bloemstuk met paarse bloemen

Stap 1

Breng op het steekschuim eerst een laag bladeren aan en groepeer dan de grashalmen achter in de linkerhoek. Steek ze losjes in het steekschuim en varieer hun lengte.


Stap 2

Schik nu rond het gras de bloemen. Steek een sierui er aan de achterzijde bij, het Iers kokje aan de zijkant en liatris aan de andere kant; alle op verschillende hoogten.TIP

Bedek het steekschuim dat nog zichtbaar is met natuurlijke materialen zoals zand, aarde, vers mos, steentjes of stukjes schors. Probeer de ‘bodem’ van je bloemstuk zo te maken dat het lijkt of het een stukje natuur is dat je zojuist uit het bos hebt meegenomen.

IDEE

Een bloemstuk waarvoor de natuur zelf model heeft gestaan, is heel bijzonder. Voor een wat chiquer bloemstuk combineer je grashalmen en wilde planten met gecultiveerde rozen en witte chrysanten in een grof gevlochten mand.

In plaats van chrysanten en rozen kun je ook tuinbloemen zoals margrieten en pioenrozen gebruiken.


Een bloeiend stuk schors

Als je schors als basis voor je bloemstuk gebruikt, kun je een arrangement maken dat er van boven tot onder volkomen natuurlijk uitziet. Breng ook wat steentjes en mos aan, zodat het lijkt alsof je zojuist een stuk schors met planten uit het bos hebt gehaald.

Gebruik zo mogelijk alleen planten die in je eigen omgeving groeien, bijvoorbeeld langs de sloot, in het weiland of in het bos. Een bloemstuk met alleen maar weideplanten is bijzonder mooi en de benodigde soorten gras en wilde planten zijn meestal gemakkelijk te vinden. Daarentegen kan het moeilijk zijn een geschikt stuk schors te vinden. Het moet namelijk langwerpig en plat zijn, zodat het bloemstuk niet omvalt.

Behalve schors, mos, gras en steentjes heb je ook margrieten of kamille, dille, fluitenkruid, boerenwormkruid, hoefblad en eikenbladeren nodig. Bovendien heb je twee kunststof prikkers en twee natte stukken steekschuim nodig.Stap 2

Steek het mos, het hoefblad en de eikenbladeren in het steekschuim. Breng de dille aan de zijkant aan en plaats de grashalmen in groepjes, soort bij soort.


Stap 3

Zet ook de bloemen in groepjes van dezelfde soort bij elkaar; de lage bloemen altijd voor de hoge. Leg tussen de planten wat mos en steentjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *