Bloemen
Je leest nu

Miniboompjes van gedroogd fruit

0
Bloemschikken, DIY, Droogbloemen

Miniboompjes van gedroogd fruit

Kleine boompjes van gedroogd fruit vormen een schitterende decoratie voor in je kamer bovendien verspreiden ze lange tijd een heerlijke geur.

Door de keuze van het gedroogde fruit bepaal je zelf het karakter van je boompje. Gedroogde schijfjes mandarijn of sinaasappel, gedroogde spruitjes of exotische limoenen – je ontdekt vast zelf wel een heleboel geuren decoratiecombinaties. De vorm en kleur van de pot en verdere aankleding van de decoratie bepalen hoe het totaalbeeld wordt. De stam kan bijvoorbeeld uit rechte houten stokjes bestaan, of uit geurige kaneelstokjes. GA gewoon af op je neus!

De basis voor dit soort boompjes bestaat uit een bol steekschuim, deze is te koop in hobbyzaken en bloemenwinkels. In deze winkels, en in delicatessezaken, vind je ook verschillende soorten gedroogd fruit. Voor het boompje van de foto zijn – heel apart – zelf gedroogde spruitjes gebruikt. Alle groenten en gedroogde vruchten dienen voor het op een stukje binddraad te worden gestoken, zodat je ze makkelijk en vooral stevig in het stekschuim kunt bevestigen. Gebruik zo nodig nog een beetje lijm.

De boomkruin wordt mooi regelmatig en dicht wanneer de spruitjes allemaal even groot zijn en, net als het gedroogde fruit, vlak bij elkaar op de bol worden gestoken. Laat onderaan echter wat ruimte vrij voor de stam.

Vul de pot ruim met boetseerklei, want de massa krimpt nog wat tijdens het drogen. Decoreer de bovenkant van de klei met mos en versier het boompje desgewenst met een mooie strik van satijnlint.


Materiaal

  • Gedroogd fruit
  • Bol steekschuim
  • Binddraad
  • Snoeischaar
  • Lijm
  • Houten stokjes, kaneelstokjes o.i.d. voor de stam
  • Touw
  • Mos
  • Boetseerklei
  • Pot
  • Satijnlint
Lees tip:  Extravagante boeketten met een exotisch tintje

Stap 1

Steek de spruitjes aan stukken binddraad van ongeveer 10 cm lengte. De binddraad blijft goed zitten wanneer je op elk uiteinde een beetje lijm aanbrengt voordat je het in het spruitje steekt.


Stap 2

Schik de op binddraad gestoken spruitjes dicht naast elkaar in het steekschuim. Bekleed zo de hele bol en laat alleen aan de onderkant een stukje ruimte vrij voor de stam van het boompje.


Stap 3

Bind gedroogde plantenstelen of houten stokjes samen tot een stam. Knip de stelen op de gewenste lengte, maar bereken ongeveer 5 cm extra om de uiteinden later diep genoeg in de pot en in de boomkruin te kunnen steken.


Stap 4

Omwikkel de uiteinden van de stam met paktouw of ander decoratief grof draad, zodat de stelen goed bij elkaar blijven. Knoop de uiteinden stevig samen met een dubbele knoop.


Stap 5

Hou de bol voorzichtig in één hand en steek de stam er met je andere hand in. Druk de stam liefst zo ver in de bol dat de omwikkeling van touw (of ander materiaal) niet meer zichtbaar is.


Stap 6

Kies een geschikte pot en vul deze tot vlak onder de rand met boetseerklei, want tijdens het drogen zal de kleimassa nog een beetje krimpen. Let erop dat je de pot compact met klei vult.


Stap 7

Druk de stam met de kruin erop voorzichtig midden in de boetseerklei, tot de omwikkeling van touw niet meer zichtbaar is. Als dat niet goed lukt, snij de stam dan iets schuin af.



Stap 9

Leg tot slot een lang stuk satijnlint in een bijpassende kleur om de kruin van het boompje. Leg er een mooie strik in en knip de uiteinden schuin af om te voorkomen dat het lint gaat rafelen.


TIP

Voor echte, grote bomen, maar ook voor miniboompjes geldt dat de stam bepalend is voor het karakter van het boompje. Je kunt voor de stam een paar gewone houten stokjes gebruiken of een enkele mooie tak. Let bij je eerst volgende wandeling eens op of je ergens een mooie kleine tak of twijg met een fraaie structuur ziet liggen en neem hem mee om hem later voor je boompje te gebruiken.

IDEE

Fruit- en groentesoorten met een steel zijn voor miniboompjes heel geschikt, want daarbij hoef je geen stam te maken: je kunt de steel gewoon in een met boetseerklei gevulde pot drukken. Kies liefst een fruit- of groentesoort waarvan de vorm al doet denken aan die van een boomkruin, bijvoorbeeld een artisjok. De artisjok behoort tot de familie van de distelgewassen. Als je hem in de zon legt, gaat hij na een poosje open en spreiden de blaadjes zich uit. Het donzige middenstuk verandert da in een prachtige blauwpaarse bol.


Boompje van rode biet

Schijfjes van rode biet – ook wel krootjes genoemd – krijgen een warme tint geel, roze of rood als je ze droogt. Schik een heleboel van deze schijfjes met hun enigszins ruwe oppervlak naast elkaar en vorm zo een bijzondere boomkruin.

Voor dit miniboompje is geen steekschuim gebruikt. De schijfjes rode biet worden aan lange stukken binddraad bevestigd en dan samengebonden tot een dicht boeket. Grote schijfjes biet kun je dubbelvouwen voordat je ze aan het stuk binddraad prikt. De ‘stelen’ van binddraad dienen wel allemaal even lang te zijn, zodat het boompje een vrijwel ronde vorm krijgt.

Lees tip:  Groene boeketten van blad en twijgen

Omwikkel alle stukken binddraad, voordat je ze bij elkaar bindt, met caoutchouc, zodat ze makkelijker vast te houden zijn. Leg de stukken binddraad vervolgens recht naast elkaar en buig de schijfjes stuk voor stuk voorzichtig iets naar buiten, zodat de kruin een mooie ronde vorm krijgt.


Stap 1

Vouw grote schijfjes biet voordat je ze aan het stuk binddraad bevestigd dubbel, steek de binddraad erdoor en omwikkel deze met caoutchouc. Begin bovenaan en omwikkel de hele ‘steel’.


Stap 2

Leg de ‘stelen’ van de bietenschijfjes recht naast elkaar en vorm er een boeketje van. Buig daarna de schijfjes naar buiten, zodat de boomkruin een gelijkmatige vorm krijgt.


Stap 3

Zet de ‘stelen’ bovenaan vast met touw, druk ze stevig tegen elkaar en wikkel het touw er gelijkmatig van boven naar beneden omheen, zodat een stam ontstaat. Zet het boompje in een mooie pot.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *