Bloemen
Je leest nu

Lieflijke zomerkransen

0
Bloemschikken, DIY, Verse bloemen

Lieflijke zomerkransen

Bloemenkransen zijn – of ze nu op tafel staan of om een hoed of op het hoofd worden gedragen – prachtige versieringen met een zomerse noot.

Een fraaie bloemenkrans staat zowel kinderen als volwassenen. Een met bloemen versierde hoedrand maakt van de eenvoudigste strohoed een feestelijke hoofdbedekking, die je zonder meer ook op een feestelijke gebeurtenis, zoals een bruiloft of een doopplechtigheid, kunt dragen.

Je kunt je bloemenkrans ook als tafeldecoratie gebruiken voor hem in een schaal met wat water te leggen, waardoor hij langer goed blijft. Versier hem aanvullend met kaarsjes of theelichtjes.

Een bloemenkrans voor in het haar of voor op een zomerhoed is heel gemakkelijk te vervaardigen als je de bloemen rond een ring van ijzerdraad bindt.

Geef de ring zo’n vorm dat hij niet te nauw om het hoofd of de hoedrand zit. Om te voorkomen dat de bloemen verschuiven, omwikkel je het ijzerdraad vooraf met groen caoutchouc, dat je bij de bloemist kunt kopen. Bevestig de bloemen in kleine bosjes of afzonderlijk aan de ring. Bepaal vooraf hoe je de bloemen over de krans wil verdelen.

Om de krans mooi vol te maken heb je veel groene bladeren nodig, die je eventueel zelf kunt plukken. Geef de krans vorm door bijvoorbeeld een grote kleurrijke, opvallende bloem in het midden vast te maken of door de bloemen in aparte groepjes aan te brengen.

In de hieronder afgebeelde bloemenkrans overheersen incalelies (Astroemeria). Je kunt ook chrysanten, rozen, lamsoor (Limonium) en vrouwenmantel gebruiken. Gebruik als groen ledervaren- salal- en ruscusblad.

Lees tip:  Wenskaart met geperste bloemen

Materiaal

  • Planten
  • Stevig ijzerdraad
  • Binddraad
  • Caoutchouc
  • Snoeischaar

Stap 1

Knip voor de krans om het hoofd om op de hoed een stuk dik ijzerdraad op de juiste lengte. Vorm er een ring van en draai de uiteinden stevig om elkaar.


Stap 2

Omwikkel de draad royaal met caoutchouc, zodat de ring wat dikker wordt. Het band zorgt ervoor dat de bloemen later niet gaan verschuiven.


Stap 3

Wikkel een stuk binddraad enige malen om de ring. Vervolgens leg je hier een paar bladeren op waarvan je de stelen eveneens met binddraad omwikkelt.


Stap 4

Maak kleine bosjes met bladeren van ledervaren, salal en ruscus en bevestig deze met binddraad aan de ring. Voeg aan ieder bosje een chrysant of een andere bloem toe.


Stap 5

Werk verder met kleine bosjes bladeren en bloemen. Desgewenst kun je ook enkele losse bloemen tussen de bosjes bladeren binden. Bepaal zelf welke methode je het gemakkelijkst vind.


Stap 6

Bind de bladeren en bloemen (om en om of in gemengde bosjes) stevig tegen de ring. Verdeel de bloemen gelijkmatig of geef de krans ergens, bijvoorbeeld aan de voorkant, een accent.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *