Bloemen
Je leest nu

Fraaie decoraties voor op tafel

0
Bloemschikken, DIY, Verse bloemen

Fraaie decoraties voor op tafel

Zo’n kleurrijk en heerlijk geurend bloemstuk staat niet alleen heel erg chic, het geeft je mooi gedekte tafel ook een bijzonder feestelijk tintje.

Fleurige bloemstukken op de eettafel zien er zeer uitnodigend uit. De bloemen vormen een mooie blikvanger en verhogen ongetwijfeld de feestvreugde.

Laat je bij de keuze van de bloemen, kleuren en vazen leiden door het tafelkleed en het servies. Het is een aardig idee om de bloemen in een sauskom, soepterrine of misschien zelfs in een grote mok te arrangeren. Voor een uitgebreid gezelschap met veel tafels maak je natuurlijk meerdere kleine decoraties.

Kies bloemen die je mooi vindt en die bij de tijd van het jaar passen. Met rozen maak je nooit een verkeerde keus; ze doen het altijd goed als je een eettafel wil decoreren. Rozen zijn er in zoveel verschillende tinten dat je ze uitstekend met andere bloemen kunt combineren. Als je rozen in de knop gebruikt, gaat het bloemstuk aanzienlijk langer mee. Bloemschikken vereist rust en wat tijd en een tafeldecoratie kun je daarom het best al een dag voor het feest vervaardigen. Zorg er wel voor dat het bloemstuk ’s nachts op een koele plaats staat.

Maak allereerst het steekschuim nat: het moet ongeveer 15 minuten in het water liggen en door en door nat zijn. In de tussentijd kun je de bloemen prepareren en de onderste bladeren van de stelen verwijderen.

Kort de stelen pas vlak voor het schikken in. Steek de bloemen bij het arrangeren kruisgewijs schuin in het steekschuim. De bloemen in het midden en aan de rand mogen gerust nog kleine knoppen hebben, want dan zijn ze gemakkelijker te verwerken. Besproei het bloemstuk geregeld met water en schenk ook voldoende water in de pot, want het steekschuim dient voortdurend nat te zijn.

Lees tip:  Bloemstukken in Japanse stijl


Materiaal

  • Pot
  • Groen
  • Steekschuim
  • Mes
  • Snoeimes
  • Groene bladeren, bijvoorbeeld galax-, ledervaren en salalblad
  • Rozen
  • Wasbloemen

Stap 1

Druk het natte steekschuim in de pot en vul de zijkanten op met kleine stukjes overgebleven steekschuim. Laat een opening vrij voor het bijvullen van water. Snij het steekschuim in de vorm en maak het glad.


Stap 2

Schik allereerst de groene bladeren langs de rand van de pot. Breng de salal-, ledervaren- en galaxbladeren om en om aan. Buig ze zo nodig een beetje recht voor je ze in het steekschuim steekt.


Stap 3

Verwijder de blaadjes van het onderste derde deel van alle rozenstelen. Meet de lengte van de stelen af aan de pot en kort ze eventueel iets in. Steek de hoogste bloem precies in het midden van het steekschuim.


Stap 4

Schik acht ontluikende rozen gelijkmatig verdeeld rond de middelste roos op ongeveer 2 cm van de potrand. Doe de stelen steeds zo in het steekschuim dat de bloem naar boven is gericht.


Stap 5

Steek nog vier rozen on de open ruimte tussen de middelste roos en de rozen langs de buitenrand. Schik de bloemen zo gelijkmatig mogelijk en altijd op min of meer gelijke afstand van elkaar.


Stap 6

Groepeer drie kleine rozen rond de middelste roos. Deze drie dienen iets lager te zijn dan de middelste, zodat ze een harmonisch geheel vormen met de overige bloemen en het bloemstuk een ronde vorm krijgt.Stap 8

Steek vervolgens tussen de bloemen een paar takjes rozenblaadjes, zodat het steekschuim en de eventueel zichtbare bloemstelen overal mooi worden verhuld.


Stap 9

Steek tot slot de wasbloemen gelijkmatig verdeeld van onder naar boven tussen de rozen. Zorg ervoor dat alle nog kale plekken met wasbloemen worden opgevuld.


TIP

Als steekschuim eenmaal volledig is uitgedroogd, neemt het geen water meer op. Snij daarom altijd precies zoveel af als je nodig hebt en bewaar het restant op een koele plaats in een donkere zak. Wanneer je zo te werk gaat heb je altijd gebruiksklaar steekschuim voorhanden en hoef je niet steeds een nieuw stuk te kopen.


Sierlijke tafeldecoratie

Een bijzondere gebeurtenis bied je de gelegenheid om een enigszins luxueus bloemstuk te vervaardigen. Je kunt jet ronde ontwerp uit de basisbeschrijving eenvoudig omvormen tot een langwerpig bloemstuk.

Als je de decoratie zijwaarts laat uitsteken lijkt hij weelderig, maar laat hij wel voldoende plaats op tafel voor de glazen en het porselein. De breedte van het bloemstuk wordt bepaald door de lange bladeren, die als bijkomend voordeel hebben dat je niet zoveel bloemen nodig hebt. Stel het arrangement volgens het bekende schema samen: Een hoge bloem in het midden, bladeren langs de onderkant en hiertussen bloemen en materiaal om op te vullen.

Voor dit bloemstuk heb je eucalyptus, hazenstaartje, vrouwenmantel, anjers, rozen, tulpen, crotonblad en palm- of varen- bladeren nodig.


Stap 2

Verdeel de gele tulpen, kleine anjers, vrouwenmantel rozen en eucalyptusbladeren gelijkmatig over het steekschuim, evenals het hazenstaartje en het overige groen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *