Bloemen
Je leest nu

Extravagante boeketten met een exotisch tintje

0
Bloemschikken, DIY, Verse bloemen

Extravagante boeketten met een exotisch tintje

De weelderige pracht van deze exotische boeketten doet denken aan de tropen. De bloemen en bladeren zijn op zichzelf al een feest van kleuren en vormen.

Deze exotische arrangementen lijken warmte uit te stralen. In hun land van herkomst staan ze in de felle zon, maar ze houden zich ook in onze streken vrij goed. In bloemenzaken vind je tegenwoordig een ruim assortiment exotische bloemen – kies bijvoorbeeld verschillende proteasoorten, de nationale Zuid-Afrikaanse bloem, of heliconia’s. Juist in de koude, donkere jaargetijde brengen deze bloemen wat zonlicht in huis.

In de natuur hebben protea’s meerdere bloemen aan één stengel, maar de snijbloemen hebben meestal maar een enkele bloem. Snij de steel goed schuin af met een scherp mesje. Ververs het water regelmatig. Proteasoorten blijven in koele, goed geventileerde ruimtes wekenlang goed.

De heliconia is familie van de paradijsvogelbloem en komt oorspronkelijk uit het Zuid-Amerikaanse regenwoud, maar wordt over de hele wereld gekweekt. Deze plant houdt van een warm en vochtig klimaat. Zet hem op een niet te koude plek, en zeker niet op de tocht. Geef het boeket lauwwarm water met wat snijbloemenvoeding. De verschillende soorten groen die je voor een exotisch boeket nodig hebt, zijn verkrijgbaar bij de bloemist, maar je kunt ook bladeren van kamerplanten gebruiken. Gebruik stabiele vazen, want de arrangementen zijn vrij zwaar.

Voor het proteaboeket heb je drie grote bloemen nodig, een groot drakenbloemblad, aralia- en salalbladeren, een schermvormig blad, en eventueel wat berengras.

Kokos- en crotonbladeren doen het evenals varenblad goed in een boeket met heliconia’s. Combineer twee gemberbloemen (cucuma) met verschillende soorten grassen, en met een paar bladeren van de flamigoplant.

Lees tip:  #2 - Bloemschikken - Verse rozen - Een klassiek boeket


Materiaal

  • Plantaardig materiaal
  • Raffia of touw
  • Vaas
  • Scherp mesje
  • Schaar

Zo schik je een boeket met protea

Stap 1

Neem een protea voor het midden en schik links en rechts daarvan een protea. De bloemen steken boven het arrangement uit en vormen de top.


Stap 2

Vul het boeket rondom op met salalbladeren, zodat er een soort manchet van groen ontstaat. Bovendien kun je de bloemen zo eenvoudiger bij elkaar houden.


Stap 3

Voeg als achtergrond een groot drakenboomblad toe. Steek dan een schermvormig blad schuin voor het drakenboomblad.


Stap 4

Schik een tweede schermvormig blad naast het eerste, maar een stuk lager. Voeg aralia- en salalbladeren, en tot slot wat berengras toe.


Zo schik je een boeket met heliconia

Stap 1

Pak de steel van een heliconia aan de onderkant stevig vast en plaats links en rechts ervan een kokosblad. Schik de bladeren op gelijke hoogte.


Stap 2

Schik de crotonbladeren voor de steel. Omdat er aan een steel meerdere bladeren zitten, is croton een mooie vulling. Voeg voor en achter nog wat varenbladeren toe.


Arrangement met gemberbloemen

Stap 1

Knip de stelen van de gemberbloemen op de gewenste lengte af. Plaats de ene bloem voor de andere, en schik de voorste iets lager, zodat ze in hoogte verschillen.


Stap 2

Verdeel de verschillende soorten groen als een bladerkrans om de gemberbloemen heen. gebruik zo veel groen dat het boeket mooi vol wordt.TIP

Veel exotische bloemensoorten hebben heel zware bloemhoofden, maar er zijn een paar trucjes om de bloemstelen, en zodoende ook de boeketten, stabiel neer te zetten. Verstevig de stelen door ze een paar keer met een lang stuk binddraad te omwikkelen, van onder naar boven. De stelen van het andere plantaardige materiaal blijven nu beter op hun plaats. Leg stenen of kiezels op de bodem van de vaas voordat je hem vult met water.

IDEE

Tropische planten en bloemen zijn op hun mooist als je ze spaarzaam gebruikt. Ze zijn uitstekend geschikt om er schitterende feestelijke boeketten van te maken met bloemen in prachtige kleuren en bijzondere vormen. De rechte bladeren van de flamingoplant komen in combinatie met andere exoten, zoals protea en kangoeroepootje, zeer goed tot hun recht.


Paradijselijk mooie schikking

De strelitzia wordt ook wel paradijvogelbloem genoemd, en inderdaad lijkt de vorm van deze schitterend gekleurde en bizarre bloem wel op een bonte exotische papagaai met opengesperde snavel.

Wanneer de bloemen uit zichzelf niet helemaal opengaan kun je de buitenste kelkbladeren voorzichtig opensnijden om de blauwe en oranje bloemblaadjes te voorschijn te brengen. Laat de bloemen verschillende kanten op wijzen als je het boeket samenstelt. Zo ontstaat er meteen een zekere symmetrie. Omdat de bloemen apart zijn, dien je de vormen van het blad eraan aan te passen. Gebruik strelitziablad en vul het boeket aan met palmblad en breed blad van de flamingoplant. vorm het boeket en zet het in een vaas.Stap 2

Voeg er vervolgens drie streliziabladeren aan toe: een achter, een links en een rechts van de bloemen. Plaats de bladeren horizontaal en trek ze dan omhoog naar de bloemen toe.


Stap 3

Voeg een groot blad van de flamingoplant en een palmbladeren aan de schikking toe; laat de bladeren iets naar buiten wijzen. Wikkel touw of raffia om het boeket en knip de stelen op lengte af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *