Kant-en-klaar gekochte boeketten ontbreekt het vaak aan uitstraling. Schik daarom zelf een boeket van gekweekte en in het wild groeiende bloemen. Dat is bovendien een stuk goedkoper.
Geel is een prachtige zomerkleur, en de natuur heeft je een heleboel verschillende tinten geel te bieden. Kijk als je een wandeling gaat maken eens goed om je heen of kijk eens goed naar je eigen bloembedden – dan vindt je vast wel geschikte bloemen, zoals guldenroede, goudsbloemen, kamille en dolle kervel. Combineer wilde en gekweekte bloemen tot een harmonisch boeket, dat een zomerse sfeer en een heerlijke geur verspreidt.
De meeste bloemen voor dit boeket kun je zelf plukken. Ter aanvulling kun je naar wens bijpassende snijbloemen kopen. Verwijder de onderste bladeren van de stelen en snij ze met een scherp mes ongeveer 5 centimeter schuin af. Het is belangrijk dat je ook de wilde bloemen goed schuin afsnijdt en snel in het water zet, want net als gekochte snijbloemen blijven ze anders niet lang mooi.
Bij het ronde boeket zijn de stelen in een spiraalvorm geschikt, zodat ze op de plek waar bij elkaar komen dicht opeen liggen en het boeket bovenaan een mooie, bolle vorm krijgt. Op welke plek je de stelen samenbindt is afhankelijk van de vorm en de hoogte van de vaas waar je het boeket in wil zetten.
Het gele boeket bestaat uit guldenroede, kamille, goudsbloemen, dolle kervel, dille, salalblad en eikentakjes, die het hele arrangement optisch bij elkaar houden. Bij het hoge boeket worden de bloemensoorten gesorteerd naar hoogte en vorm en afzonderlijk gebundeld, zodat de karakteristieke bloemvormen van de planten goed tot hun recht komen.
Voor het hoge boeket heb je ridderspoor, scabiosa en bolvormig sierlook nodig, plus gipskruid en dolle kervel.
Zo schik je een boeket in geeltinten
Stap 1
Kies een mooie bloem die je voor het midden van het boeket gebruikt. Een mooie tak guldenroede is daarvoor geschikt, want die is lang en heeft een driehoekige vorm. Plaats er een tak kamille voor.
Stap 2
Steek een goudsbloem achter de guldenroede. Deze drie bloemen vormen de basis voor de spiraalvorm van het boeket. Schik de rest van de bloemen in dezelfde richting als de drie eerste.
Stap 3
Ga verder met een tak dolle kervel. Schik de andere bloemen er harmonisch omheen. Hou de plek waar de stelen samenkomen goed vast. Tijdens het schikken en draaien zal er vanzelf een spiraalvorm ontstaan.
Stap 4
Voeg, wanneer het boeket een bolle vorm begint te krijgen, met gelijkmatige tussenruimtes takken dille toe. Deze decoratieve bloemen vullen eventuele open plekken op en ronden het geheel fraai af.
Stap 5
Schik aan de onderkant van het boeket salalbladeren of ander groen en voeg er nog wat bloemen aan toe. De bladeren geven houvast en benadrukken het geel.
Stap 6
Voeg tot slot enkele eikentakjes toe. Door hun stevige, knoestige stelen komen ze mooi tot hun recht langs de buitenrand. Bind het boeket bij elkaar met raffia of touw.
Zo schik je een hoog boeket
Stap 1
Begin met de hoge planten, zoals ridderspoor en riet. Buig vervolgens de bladeren in vorm en schik ze eromheen. Voeg sierlook en dolle kervel toe.
Stap 2
Voeg de lagere planten toe. Voor een gelijkmatig boeket kun je het beste eerst de ene en dan de andere kant schikken. Vul het boeket verder aan met bladeren.
TIP
Als je graag in de vrije natuur bloemen en bessen plukt, kun je die het best afsnijden en verzamelen wanneer ze nog niet helemaal open of rijp zijn. Let er altijd wel op dat je geen beschermde soorten plukt! Een andere tip: zet je boeket ’s nachts op het balkon of in een koel trappenhuis. Zo blijft het langer vers en kun je er langer van genieten.
IDEE
Een originele variant voor een weelderig boeket: vervang de vaas door een emmer en zet deze wijze van welkomstgroet op de trap. Wanneer je oog hebt voor het rijke aanbod van de natuur, kun je in elk jaargetijde een passend boeket samenstellen. Voor een boeket in de nazomer kun je bijvoorbeeld verschillende soorten blad, onrijpe bramen, dilleschermen, rozenbottels en mooie grassen met elkaar combineren. Hou daarbij altijd wel rekening met de houdbaarheid van het boeket: hoe minder verschillende soorten bloemen en vruchtbeginsels je kiest, hoe langer je arrangement goed blijft. Ook de vorm van het boeket kan worden gevarieerd: er ontstaat heel eenvoudig een driehoekige vorm wanneer je hoog gras in het midden plaatst. Je kunt desgewenst een stuk gaas over de emmer spannen om de planten meer houvast te kunnen schikken.
Spel van kleuren en vormen
Ronde, compacte boeketten met veel bloemen zijn altijd schitterend om te zien. voor zo’n boeket heb je ‘volle’ bloemen nodig, zoals margrieten, gekleurde distels en asters. In plaats van de planten een voor een te schikken, bindt je nu telkens de bloemen van een soort samen tot een afzonderlijk bosje. Dit heeft het effect dat de vormen en kleuren van de bloemen zich duidelijk van elkaar onderscheiden en met elkaar contrasteren. Het boeket is opgebouwd uit een recht middendeel en twee afgeronde halvemaanvormen opzij.
Asters en gekleurde distels hebben gevulde bloemen en stevig blad, waardoor het boeket een beter houvast krijgt. De bladeren van de margrieten zijn daarentegen vrij dun; daarom worden deze bloemen met salalblad extra ondersteund. De bladeren mogen echter niet de boventoon voeren, want dat zou de opbouw van het arrangement uit evenwicht brengen. Een manchet van druivenblad vormt een geslaagde finishing touch.
Stap 1
Begin met drie margrieten op dezelfde wijze als in de basisbeschrijving. Schik de rest van de margrieten zodanig dat ze een halvemaanvormig zijdeel vormen.
Stap 2
Schik de gekleurde ditels langs de rechte lijn van de margrieten. De distels vormen een rechte rij door het midden van de bolvorm van het boeket.
Stap 3
Schik wat salalbladeren in het boeket, vorm het tweede afgeronde zij deel van asters en voeg er tot slot een manchet van druivenblad aan toe.