Bloemen
Je leest nu

Boeketten in rococo- en biedermeierstijl

0
Bloemschikken, DIY, Verse bloemen

Boeketten in rococo- en biedermeierstijl

Breng de bloemsierkunst van vroeger weer tot leven en maak een boeket in rococo- of biedermeierstijl. Elke stijl heeft zijn eigen charme en vereist speciale technieken.

Tijdens de rococo aan het einde van de negentiende eeuw gaf men meubels en kleding ronde vormen, waarbij vooral op de details werd gelet. Deze stijlen hadden natuurlijk ook invloed op de bloemsierkunst. Vooral kleine, lieflijke boeketten waren in de mode. Tijdens de rococo werden de bloemen groepsgewijs op kleur en soort geschikt. Biedermeierboeketten worden gemaakt door verschillende bloemen cirkelvormig te schikken.

Het belangrijkste van een biedermeierboeket is het kiezen van de juiste bloemen. Vooral kleine en tere bloemen zijn geschikt, zoals Primula’s, viooltjes, wikke en lavendel. het boeket wordt samengesteld uit cirkels bloemen van gelijke grootte, die dicht op elkaar staan.

Je vormt het boeket van binnen naar buiten, het is daarbij het gemakkelijkst om de bloemen helemaal boven aan de steel vast te houden. Op die manier wordt het boeket mooi compact.

Voor het maken van een boeket in rococo- of biedermeierstijl is geduld en een juiste werkwijze nodig. Verwijder eerst alle blaadjes van de bloemstelen. Je kunt het samenbinden vergemakkelijken als je eerst een paar bloemen groepeert en vervolgens de stelen voorzichtig met raffia omwikkelt. Grote groene bladeren voor de afwerking zijn heel decoratief. Omwikkel het boeket met raffia of maak een strik van een zijden lint. Laat gerust een stuk lint sierlijk omlaag hangen.

Tenslotte knip je de bloemstelen met een snoeischaar tot gelijke lengte. Voor het hier beschreven boeket heb je blauwe druifjes, rozen, anjers en een paar ligulariabladeren nodig.


Materiaal

  • Bloemen en bladeren
  • Raffia
  • Mes
  • Snoeischaar
  • Zijden lint
Lees tip:  Miniboompjes van gedroogd fruit

Stap 1

Houd drie blauwe druifjes bij elkaar. Een hou je rechtop en de twee andere steek je schuin voor, respectievelijk achter de eerste. Deze drie bloemen vormen het middelpunt van het boeket dat je gaat maken.


Stap 2

Voeg nog meer blauwe druifjes toe. Schik ze schuin voor en achter de andere blauwe druifjes. Let erop dat ze dicht op elkaar staan. Het hart van het boeket krijgt nu de vereiste vorm.


Stap 3

Breng vervolgens aan 1 kant van het boeket een dichte rij oranje rozen aan. Hou de bloemen stevig bij het bindpunt vast, zodat het boeket niet uit model raakt.


Stap 4

Breng ook aan de andere kant van het boeket rozen aan. De rozen vormen nu een gesloten ring rond de blauwe druifjes, die zelf ook al een rond boeketje vormen.


Stap 5

De volgende ring bestaat uit anjers. Schik ze op dezelfde manier als de rozen, zodat er een dichte krans ontstaat. Draai het boeket tijdens het werken, zodat het zo rond mogelijk wordt.


Stap 6

Breng nog een ring oranje rozen rond de anjers aan. Het boeket krijgt langzaam de kenmerkende vorm met de kransgewijs geschikte bloemen en de duidelijke afgebakende kleuren en vormen.


Stap 7

De laatste ring bestaat weer uit blauwe druifjes. Schik ze enigszins over elkaar heen. Daardoor gaat het boeket er heel compact uitzien.


Stap 8

Voeg tenslotte grote groene bladeren toe, bijvoorbeeld van ligularia. Zulke bladeren maken het boeket niet alleen decoratiever, maar ook steviger.Stap 10

Knip met de snoeischaar de bloemstelen 10 cm onder de raffia af en zet het boeket in een geschikte vaas die gevuld is met handwarm water en eventueel wat suiker of bloemenvoeding.


TIP

Als je een boeket in rococo- en biedermeierstijl wil maken, kun je ook heel goed ontloken rozen gebruiken. Omdat de bloemen zeer dicht op elkaar staan, blijven de rozenblaadjes op hun plaats en kunnen de knoppen niet knikken. Als je langere tijd van je boeket wil genieten, zijn rozen, anjers en ranonkels het meest geschikt, want die blijven in de vaas zeker twee weken lang mooi.


Een fraai rococoboeket

De bind- en schiktechniek voor het maken van een speels boeket in rococostijl is enigszins anders dan voor een biedermeierboeket. In een rococoboeket sstaan de bloemen in groepjes van dezelfde kleur en vorm zeer dicht opeen. Hierdoor is het boeket heel compact. Dit wondermooie boeket bestaat uit geurige, donkerrode en roze bloemen: je kunt het eenvoudig zelf maken.

Hou de bloemen bij het schikken stevig vast aan de bovenkant van de steel. Zo hou je alle bloemen in model naarmate het bloemstukje groter wordt.

Om de romantische indruk van het boeket te versterken, bevestig je aan de onderkant twee vellen kantpapier, die je een beetje ombuigt. Zo krijg je een mooi manchet.


Stap 1

Verwijder alle blaadjes van de bloemstelen. Hou 1 roos rechtop in de hand. Leg de volgende schuin voor de eerste, de derde schuin erachter, enzovoort. Zie stap 1 hierboven.Stap 3

Voeg drie roze asters toe en breid het boeket steeds met een nieuw groepje bloemen uit. Steek groene galaxbladeren tussen de bloemen. Op deze manier ontstaat een compact boeket en contrasteren de kleuren goed met elkaar.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *