Bloemen
Je leest nu

Bloembollen kweken – Narcissen en hydrocultuur

0
Bloembollen

Bloembollen kweken – Narcissen en hydrocultuur

Poot de bollen in een decoratieve glazen bak afwisselend gevuld met lagen kiezelzand, steentjes en houtskool. Kiezelsteen, gruis, perliet of speciale opzwellende kleibolletjes erbij kan je mooie lagen met een verschillende structuur aanbrengen.

Materiaal en gereedschap

De bak moet volledig waterdicht zijn. In verband met de stabiliteit dient de bodem breed te zijn.

Natuursteentjes zijn ideaal als bodembedekker en als waterreservoir. Ze staan heel leuk en zijn verkrijgbaar in de kleuren crème, bruin en wit.

Een laag kiezelzand tussen de andere lagen in de bak geeft het geheel extra structuur. Houtskool houdt het water een beetje zuur en daardoor vrij van bacteriën en algen (er wordt ook wel turf voor gebruikt). Kunstmest. Gebruik speciale kunstmest voor hydrocultuur; deze is minder geconcentreerd dan gewone kunstmest.

Maar je kunt ook vloeibare kunstmest met water verdunnen. zorg dan wel voor een lage concentratie, want bij hydrocultuur komt de kunstmest direct in contact met de wortels. Als de concentratie te sterk is, verbranden de wortels.

Bloembollen. Koop de bollen in een ruststadium.

Materiaal

  • Glazen bak
  • Witte natuursteentjes
  • Houtskool
  • Kiezelzand
  • Narcissenbollen
  • Zwarte plastic zak
  • Touw

Stap 1

Was het kiezelzand en de natuursteentjes. Bedek de bodem met van de bak met een laag natuursteentjes van 3 cm hoog, gevolgd door een laag kiezelzand en een laag houtskool. Leg hierop weer een laag natuursteentjes tot de bak voor driekwart is gevuld. Maak nu ondiepe gaatjes voor de bloembollen.Stap 3

Neem een zwarte plastic zak en schuif die over de bak. Zet hem met touw vast. Zet de bak op een koele plaats en kijk na vier weken onder de zak om te zien of de bollen meer water nodig hebben. Laat het water niet verdampen.


Stap 4

Verwijder de zak na 8 – 10 weken als de wortels ongeveer 1 cm lang zijn. Zet de bak op een plaats met meer warmte en licht. Ondersteun de stelen en de bladeren met plantenstokjes.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *