Bloemen
Je leest nu

TerraSana Agar agar – vegan gelatine, 120g

0

TerraSana Agar agar – vegan gelatine, 120g

TerraSana Agar agar - vegan gelatine, 120g

TerraSana Agar agar – vegetarische gelatine
Agar-agar is een extract uit diverse soorten roodwieren met een sterk gelerende werking. Een bind- en geleermiddel, vergelijkbaar met gelatine, maar 100% vegan, biologisch en veel krachtiger. Het is geur- en smaakloos, bevat geen vet, nauwelijks calorieën én veel vezels. Je kunt er heerlijke vegan cheesecakes, confituur of (suikervrije) jelly mee maken. Agar agar (Maleisisch voor ‘gelei’) wordt steeds populairder, met dank aan vegetariërs, veganisten en liefhebbers van de macrobiotische keuken, omdat het volledig plantaardig is. Probeer ook de andere Japanse bindmiddelen eens: kuzu of arrowroot.
Vegan bindmiddel met veel eiwitten en mineralen
Agar agar bevat veel eiwitten en mineralen zoals calcium, fosfor, magnesium en ijzer. Niet verwonderlijk dus dat deze plantaardige gelatine in de loop van de zeventiende eeuw, in Japan de naam Kanten kreeg, voedsel van de goden. De Japanners gebruiken agar-agar bij voorkeur heel eenvoudig: zij lossen een koffielepel op in hun soep, groene thee of andere warme vloeistof. Iedere dag, vijftien minuten voor de maaltijd, drinken zij dit om een lichtjes verzadigd gevoel te krijgen vooraleer ze gaan eten.
Vegan kwarktaart recept met agar agar
Bodem voor een taartje van ø16 cm:
1 rol digestive koekjes7-8 eetlepels kokosolie
Vulling:
8g agar-agar poeder300g bosbessen400g plantaardige “kwark”2 à 3 el gula java, 1/2 tl vanillepoederrasp van 1/2 citroen
Topping: aardbeien, bosbessen, eetbare bloemen
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de koekjes in een keukenmachine en mix tot kruimels. Voeg de olie toe en mix weer door. Doe de mix in een ingevet bakblik. Verdeel ‘het deeg’ met je vinger of achterkant van een lepel over het blik. Zet de bodem voor 10 minuten in de oven. Laat vervolgens goed afkoelen. Doe het agar agar poeder samen met 10 eetlepels water in een pannetje en breng langzaam aan de kook. Laat 2-3 minuutjes langzaam koken terwijl je blijft roeren. Het krijgt een soort ‘jelly’ structuur. Laat dit een beetje afkoelen. Doe de dik geworden agar agar, plantaardig alternatief voor kwark, bosbessen, suiker, vanillepoeder en citroenrasp in een blender of keukenmachine en mix tot een egale massa. Schenk dit in de taartbodem en zet minimaal 3 uur in de koelkast. Verdeel de toppings over de taart en snijd in puntjes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *